Koruna pod vlivem zlotého oslabila o šest haléřů na 29,28 Kč/EUR

07.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. listopadu (ČTK) - Koruna oslabila k euru o šest haléřů na 29,28 Kč/EUR, kde stála okolo 10:15. Na výsledky zářijového zahraničního obchodu česká měna nereagovala, důvodem ztráty byl pokles zlotého, řekl dealer České spořitelny Viktor Mikulecký. K dolaru koruna naopak následkem vývoje na eurodolarovém trhu zpevnila o sedm haléřů na 24,76 Kč/USD.

Polský zlotý je podle Mikuleckého pod tlakem před hlasováním o důvěře vládě, koruna by tedy v příštích dnech neměla pokračovat v posilování z minulého týdne. "Domácí měna by se měla ustálit v pásmu 29,20 až 29,50 Kč za euro," podotkl dealer.

Data obchodní bilance na obchodování vliv neměla. "Přebytek byl sice mírně nižší, než se očekávalo, číslo je ale pro korunu stále pozitivní," uvedl Mikulecký. Zahraniční obchod skončil v září s přebytkem čtyři miliardy korun, což je o 1,6 miliardy korun lepší výsledek než ve stejném období loni. Výsledek zaostal za očekáváním ekonomů, kteří odhadovali přebytek 7,6 miliardy Kč.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová upozornila na to, že z Polska přišly pro korunu negativní informace, podle kterých nová vláda hodlá zastavit již odstartovanou privatizaci uhelného průmyslu. To je podle ní nepříznivá zpráva pro všechny středoevropské měny. Naopak eurodolarový trh je nyní pro kurz koruny příznivý, v samém závěru předešlého týdne se uskutečnily mohutné výprodeje eura k dolaru, připomněla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK