Finanční bohatství českých domácností letos stoupne o desetinu

07.11.2005 | , UniCredit Group
Tiskové zprávy


Finanční bohatství  českých domácností stoupne v letošním roce o více než deset procent, a to zásluhou solidního růstu platů, štědrého sociálního systému a cenového boomu na pražské burze. Vyplývá to ze studie finanční skupiny UniCredit o finančním bohatství domácností zemí střední a východní Evropy, na které se podílela Živnostenská banka.

V letošním roce tak bohatství českých domácností překročí hranici 67 % HDP České republiky. Na této úrovni by se mělo udržet až do roku 2008. Nejvíce investic by mělo letos směřovat do kotovaných cenných papírů (roční nárůst o 34,4 %), podílových fondů (29 %) a penzijních fondů (20,4 %). Příliv finančních prostředků do soukromého pilíře penzijního systému si i v nadcházejících třech letech udrží zhruba pětinový nárůst a již od roku 2006 bude hrát klíčovou roli. Předpokládáme, že i v příštím roce přetrvá zájem drobných investorů o nákup akcií, nárůst investic už ale nebude tak silný jako v letošním roce: roční přírůstek investic do akcií by měl v roce 2006 dosáhnout pouze 1 procenta.  Očekáváme, že v roce 2006 dojde ke snížení tempa růstu cen akcií na pražské burze a letošní enormní nárůst akciového indexu burzy se již nebude opakovat. 
V porovnání s růstem majetku domácností zůstává tempo zadlužování výrazně vyšší. Dluhy českých domácností se v letošním roce zvýší o 29 % a v porovnáním s HDP ČR dosáhnou úrovně 16,7 %. V nadcházejících letech bude postupně klesat dynamika zadlužování českých domácností, i tak dosáhne dluh domácností v roce 2008 téměř čtvrtiny českého HDP. V letošním roce bude největší zájem o hypoteční úvěry, které v porovnání s minulým rokem stoupnou o třetinu. O čtvrtinu letos vzrostou spotřebitelské úvěry a leasing.
Česká republika je v regionu nejbohatší
Průměrný roční nárůst finančního bohatství domácností ve vybraných státech střední a východní Evropy (NE-8)2) od roku 2000 do roku 2004 byl v regionu 10 %, zatímco původní státy EU (EU-15) zaznamenaly pouze dvouprocentní nárůst. Navzdory silnému růstu bohatství domácností v NE-8 dosáhl jeho podíl na HDP pouze 52 %, přičemž v EU-15 to bylo 185 % HDP. Bohatství na jednu osobu v NE-8 tak ke konci roku 2004 činilo 2327 eur (v EU-15 to bylo 20 x více, tedy 47 904 eur). Česká republika je v rámci NE-8 nejbohatším státem. Na každého Čecha připadá finanční bohatství v hodnotě 5746 eur, což je o 29 % více než na obyvatele Maďarska, kterému připadá druhá příčka (4468 eur).
Změny ve struktuře finančního majetku domácností v NE-8 budou dále ovlivňovány rozvojem finančního prostředí a vývojem makroekonomických ukazatelů. Růst celkového finančního bohatství by měl dále sílit. V období 2004 až 2008 by bohatství v NE-8 mělo ročně růst v průměru o 13 % (vždy v porovnání s předchozím rokem) a na konci roku 2008 dosáhne 560 miliard eur. To představuje 3416 eur na osobu. Ze sledovaných států NE-8 by však finanční bohatství v ČR mělo růst nejnižším tempem, a to ročně o osm procent. Naopak největší dynamiku lze očekávat v Rumunsku (19 %) a Bulharsku (17 %).
Patrik Rožumberský, hlavní ekonom Živnostenské banky

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy