Koruna oslabila k euru až na 29,36 Kč/EUR, později ztráty umazala

07.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. listopadu (ČTK) - Koruna oslabila k euru až na 29,36 Kč/EUR. Během dne však část svých ztrát umazala a v 17:00 stála na 29,29 Kč/EUR, vyplývá z údajů internetového serveru Patria. V pozadí oslabení české měny stál podle Vladimíra Pikory z Volksbank vývoj v Polsku, kde se již někteří vládní politici otevřeně staví proti přijetí eura a krocení veřejných financí, což je špatnou zprávou pro všechny středoevropské měny. K dolaru koruna oslabila na 24,86 Kč/USD.

Kurz české měny příliš nepodpořily ani výsledky zářijového zahraničního obchodu, které zůstaly zhruba tři miliardy korun pod očekáváním trhu. Výsledek byl podle Pikory sice mírným zklamáním, i tak se ale jednalo o největší zářijový přebytek v historii země. Ve stejném období loňského roku byl přebytek téměř poloviční než dnes. "Zahraniční obchod spíš uzavřel koruně vrátka k silnějším hodnotám, než aby ji vyloženě poslal ke dnu," dodal analytik.

Podstatný vliv na obchodování s korunou mělo i prudké posilování dolaru na světových trzích. Americkou měnu podpořily statistiky z trhu práce, které zvýšily šance, že růst úrokových sazeb za oceánem se jen tak nezastaví. "Nadnárodní investoři proto převrstvují svá portfolia ve prospěch dolaru na úkor středoevropských a dalších měn," doplnil Pikora. Dolar tak k euru posílil na nejsilnější hodnotu za poslední dva roky a krátkodobě dokonce prorazil hranici 1,18 USD/EUR.

Zahraniční obchod skončil v září s přebytkem čtyři miliardy korun, což je o 1,6 miliardy korun lepší výsledek než ve stejném období loňského roku. Obchodní bilance se tak po srpnovém propadu opět dostala do černých čísel. Výsledek ale zaostal za očekáváním ekonomů, kteří odhadovali přebytek 7,6 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK