Sazka chce změnit splácení Sazka Areny, hala se prodraží

08.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. listopadu (ČTK) - Multifunkční sportovní hala Sazka Arena bude stát o něco víc, než její investoři předpokládali. Loterijní firma Sazka za ni měla původně zaplatit i s úroky osm miliard korun. Před několika dny ale začala hledat nový způsob financování, který projekt ještě prodraží. Píšou to dnešní Hospodářské noviny. Podle HN hrozí, že dluh za halu pohltí příspěvky sportovním svazům, které jsou na penězích od Sazky závislé.

Sazka už začala jednat s finanční skupinou Penta Investments, se kterou chce změnit způsob splácení úvěru. Penta se podílela na emisi dluhopisů určených k financování stavby. Obě firmy podle deníku nejnovější jednání potvrdily. "Sazka nyní zvažuje různé možnosti financování společnosti," sdělila HN mluvčí Penty Jana Studničková.

Penta vydala v pondělí společně se Sazkou prohlášení, ve kterém uvádí, že "veškeré úvahy o parametrech dalšího financování jsou zatím předčasné". Podle informací HN existují dvě varianty. První počítá s prodloužením splatnosti úvěru za Sazka Arenu. Sazka by tak celkově zaplatila víc, ale v nejbližších letech by odváděla méně.

Podle druhé varianty by si Sazka vzala další úvěr, kterým by umořila první splátky. V obou případech by však zaplatila víc než původně předpokládaných osm miliard korun, informuje deník. Příčina připravovaných operací spočívá v tom, že Sazka musí mít dostatečné množství peněz na splátky i příspěvky sportovcům.

Sazka sportovním svazům předem slíbila, že stavba haly dotace neohrozí, ale již při první, loňské splátce se zpozdila. Podobný problém může podle HN nastat i letos. "Sportovní svazy zatím dostaly jen 50 procent slíbených peněz, i když by podle kalendáře měly inkasovat o čtvrtinu víc," řekl deníku vrcholový sportovní funkcionář, který si nepřál být jmenován.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK