O místo v Radě ČRo se uchází 22 lidí, také Prokop či Dienstbier

08.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. listopadu (ČTK) - O tři místa v Radě Českého rozhlasu, která se uvolní v únoru, se uchází celkem 22 lidí. Mezi nimi je také současný předseda rady Michal Prokop, kterému končí mandát, bývalý ministr zahraničí Jiří Dienstbier či režisér a polistopadový předseda komunistické strany Jiří Svoboda. Tři nové členy rady bude sněmovna podle informací jejího volebního výboru volit na své únorové schůzi.

Mezi dalšími kandidáty jsou například ředitel televizního a rozhlasového festivalu na gastronomické téma Znojemský hrozen Ladislav Jíša, novinářka Dana Jaklová či bývalý člen rady ČRo Ervín Kukuczka. Navržen je i bývalý předseda rady pro rozhlasové a televizní vysílání a současný šéf odborového svazu hromadných sdělovacích prostředků Martin Muchka.

Podle zákona navrhují sněmovně kandidáty do rady organizace a občanská sdružení představující například kulturní, regionální, odborové, náboženské nebo národnostní zájmy.

Rada rozhlasu má devět členů a mandát končí třetině z nich, kromě Prokopa ještě místopředsedovi Milanovi Uhdemu a členu Michalu Pavlatovi. Délka mandátu je šest let a stejně jako u Senátu a Rady České televize se každé dva roky obmění třetina osazenstva rady.

K základním pravomocem rady patří volba generálního ředitele, schvalování rozpočtu ČRo a předkládání výroční zprávy o činnosti rozhlasu a výroční zprávy o hospodaření ČRo sněmovně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK