Experti: Nezaměstnanost se lepší, v roce 2008 může být pod 8 pct

08.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. listopadu (ČTK) - Situace na českém trhu práce se z dlouhodobého pohledu zlepšuje. Do konce roku sice proti říjnu počet nezaměstnaných vlivem sezonních faktorů opět stoupne, příští rok je však možné čekat další zlepšení. Shodují se na tom analytici, které dnes ČTK oslovila. Podle některých z nich by míra nezaměstnanosti mohla být v roce 2008 stabilně pod osmi procenty.

Ministerstvo práce a sociálních věcí oznámilo, že míra nezaměstnanosti se v říjnu snížila na 8,5 procenta ze zářijových 8,8 procenta. Práci hledalo 491.878 lidí, což bylo o 11.518 osob méně než na konci září.

"Míra nezaměstnanosti vykázala v říjnu mírně výraznější pokles, než se čekalo," uvedl expert PPF Asset Management Radomír Jáč. Analytici vesměs odhadovali, že nezaměstnanost klesne na 8,6 procenta. Pokles nezaměstnanosti v říjnu je obvyklý. "I tak lze ovšem konstatovat, že situace na trhu práce se letos obecně zlepšuje díky silnému růstu české ekonomiky, jenž je spojen s vytvářením nových pracovních míst," dodal Jáč.

David Marek z Patria Finance ale upozornil, že o pokles nezaměstnanosti se v nemalé míře postaralo rozrůstání armády zaměstnanců veřejného sektoru. Počet zaměstnanců veřejné správy, armády a školství vzrostl v první půli letošního roku o 27.000 osob, uvedl.

Do konce roku by se podle Michala Brožky z Raiffeisenbank mohla nezaměstnanost zvýšit o několik desetin procenta. "V delším horizontu lze pak zejména v souvislosti se zlepšujícími se exportními schopnostmi a dalšími nadějnými investicemi v ČR očekávat zlepšování ukazatelů nezaměstnanosti," uvedl.

Výraznějšímu vylepšení podle Brožky brání strukturální problémy, například přetrvávající rigidita na trhu s bydlením. "Regulované nájemné snižuje flexibilitu pracovní síly a snižuje vůli i možnosti lidí stěhovat se za prací," doplnil Jáč.

Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn se domnívá, že lidé k tomu, aby získali kvalitnější práci, by měli rovněž pochopit, že se musí celoživotně vzdělávat. K dalšímu poklesu počtu lidí bez práce podle něj přispějí změny v daňové oblasti, neboť náklady firmy na dopravu zaměstnanců na pracoviště a jejich ubytování budou daňově uznatelné. "Přispěje to ke snížení nezaměstnanosti hlavně v regionech," uvedl Jahn.

Rychlý růst ekonomiky kolem pěti procent bude generovat nová pracovní místa, zejména pak v průmyslu a stavebnictví, uvedla ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová. V zimě sice přijde přechodné zhoršení míry nezaměstnanosti, protože chladné počasí znemožní některé sezonní práce; ovšem pak již by měla nezaměstnanosti klesat, podotkla.

Podle Vladimíra Pikory nezaměstnanost pod osm procent klesne v roce 2007. "A v roce 2008 by pak již míra nezaměstnanosti měla stabilně klesnout pod osm procent," dodala Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK