O Vánocích lidé pošlou trojnásobek SMS; pohledy ale vedou

08.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. listopadu (ČTK) - Lidé pošlou během Vánoc a Nového roku až třikrát více krátkých textových zpráv SMS než běžně v jiném ročním období. Klasickým tištěným pohlednicím s plnou českou diakritikou a vánočním motivem však stále dává přednost nejvíce lidí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Oskar Vodafone.

Zatímco SMS jako nejčastější formu vánoční komunikace uvádí téměř 40 procent lidí, pohlednici jich dává přednost o několik procentních bodů více. Co do počtu už ale SMS převažují. Podíl obdržených přání ve formě SMS je 46 procent a pohlednic je o deset procentních bodů méně.

Vánoce a Nový rok patří tradičně k obdobím, kdy lidé pošlou nejvíce přání bez ohledu na formu. Téměř pětina uživatelů pošle o těchto svátcích více než 30 přání. Většina posílá mezi deseti a 20 přáními.

Zatímco více než dvě pětiny posílají z mobilního telefonu každému trochu jinou textovou zprávu a téměř čtvrtina vytváří naprostý originál, pětina lidí posílá stejnou SMS všem, nebo v ní maximálně změní jméno.

Mobilní telefon jako dárek dostala k Vánocům třetina lidí, k narozeninám pak více než třetina respondentů. Mobil jako vánoční dárek věnovaly více než dvě pětiny lidí. Tomu odpovídají i předvánoční prodeje u operátorů, které jsou v listopadu a prosinci až třikrát vyšší než v jiných měsících. Naopak leden bývá výrazně podprůměrný. Lidé nejvíce telefony nakupují kolem 10. dne v měsíci, což se shoduje s obvyklým termínem výplat.

Elektroniku jako dárek, který by chtěli dostat, preferuje 42 procent lidí. Čtvrtina by volila knihu a pětina oblečení. Mobilní telefon by chtělo devět procent respondentů.

V ČR je kolem 11 milionů aktivních mobilních čísel. Loni na Štědrý den uživatelé mobilních telefonů v tuzemsku poslali 53 milionů textových zpráv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK