Dovolenou na lyžích v cizině si dopřeje opět více Čechů než loni

08.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. listopadu (ČTK) - Dovolenou na lyžích v zahraničí si letos dopřeje opět více českých turistů než loni. Podle analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka by jich mohlo do alpských zemí vycestovat za lyžováním až 250.000, tedy o pět procent více než loni. Zájem o pobyty na českých horách bude záležet na počasí. Úbytek českých lyžařů na zdejších horách by se ale mohl zastavit, protože vlekaři letos zdraží jen v ojedinělých případech, řekl.

Loni přitom extrémně vhodné sněhové podmínky vylákaly na české hory 750.000 českých lyžařů, z nichž 350.000 jelo na čtyři a více dní. Zima loni přinesla nejbohatší sněhovou nadílku za posledních 40 let, která navíc na horách vydržela mnohem déle než v běžných letech. Sezona se tak prodloužila minimálně o dva týdny. Pokud bude letos zima co do množství sněhu standardní, mohlo by na české hory vyrazit asi 600.000 lyžařů, z nichž 350.000 na čtyři a více dní.

V posledních letech se přitom zájem Čechů stále více přesouval do zahraničí, kde za srovnatelné ceny lyžaři mají jistotu sněhu, a navíc za o málo vyšší cenu permanentky pořídí mnohem bohatší možnosti lyžování bez tradičních českých front na vleky.

Letos však čeští vlekaři chystají zdražení jen v ojedinělých případech, většina středisek zachová loňské ceny. I to podle Beránka přispěje k tomu, že se počet českých turistů na domácích horách ustálí. Navíc služby na českých horách se podle něho rok od roku zlepšují. "Střediska si uvědomila, že musí českým lyžařům nabídnout služby, které budou minimálně srovnatelné se zahraničím," řekl.

V cizině stále vede zájem o geograficky nejbližší Slovensko a Rakousko. Zatímco slovenská střediska jsou cenově srovnatelná jako v ČR, Rakousko patří z okolních zemí k těm nejdražším. Například levnější, i když vzdálenější Itálie se tak stává stále módnější zimní oblastí. Oblíbená je také Francie.

Češi už ale také objevili Německo a Slovinko. Své lyžařské možnosti se snaží v posledních letech nabízet na českém trhu také Bulharsko, kde však kvalita středisek zatím nedosahuje západoevropského standardu. Navíc oblast je geograficky vzdálená, a dostupná tak pouze letecky. Výhodu nižších cen za samotné lyžování a ubytování tak překryje vyšší cena dopravy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK