Za sněhem na Slovensko pohodlně vlakem Českých drah

08.11.2005 | , České dráhy
Tiskové zprávy


Česká republika má ideální železniční spojení s horskými středisky na Slovensku. V provozu je několik denních spojů včetně komfortních vlaků InterCity, noční lůžkové a lehátkové expresy a také autovlak.

Přímé spojení do Tater má tak většina českých krajských center. Spojení denními nebo lůžkovými nočními expresy do Popradu a Štrby (Tatry – přestup na Tatranská ozubnicovou nebo elektrickou železnici), Ružomberka, Liptovského Mikuláše a dalších míst mají např. Cheb, Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Plzeň, Praha, Olomouc, Pardubice či Ostrava. Také z dalších měst nabízí vlak pohodlnou cestu s minimálním počtem přestupů. Mezi Prahou a Popradem (Tatry) / Košicemi lze navíc využít autovlak. Kombinaci dlouhé cesty v lůžkovém nebo lehátkovém voze s individuální automobilovou dopravou na místě pobytu. Doby jízdy po asi 600 km dlouhé trase z Prahy do Popradu (Tatry) je u denního spoje InterCity cca 8 hodin, nočním expresům trvá tato cesta asi 9 hodin.  

Do slovenských ski areálů vlakem ČD
Cestování vlakem na Slovensko na lyže má v České republice dlouholetou tradici díky vhodné poloze slovenských zimních středisek v blízkosti horských nádraží, ležících mnohdy na rychlíkových tratích. Současná stoupající obliba je dána především značným nárůstem počtu automobilů na přetížených silnicích, v zimních měsících mnohdy komplikovanou dopravní situací v závislosti na sněhové nadílce, kdy jsou přístupové trasy do hor často obtížně sjízdné a placená parkoviště v zimních střediscích jsou beznadějně přeplněna individuálními motoristy. Mnoho milovníků zimních sportů, ať již sjezdového lyžování, snowboardingu, ale i běžek stále více využívá při cestě do blízkosti zimních středisek způsob dopravy nezávislý na vlastním autě. Dnes o to jednodušeji, že je možné od vlaku využít návazných skibusů, které lyžaře dopraví zdarma přímo do ski areálů, doslova až k vleku.

Na lyže do Tater
Četnost  pohodlných vlakových spojů na Slovensko – jak denních, tak i nočních, rychlost a bezpečnost vyšší než na zimních silnicích, ale především cenová výhodnost a pohodlí nočních spojů - nabízí atraktivní cestu jak si jet vlakem do Tater zalyžovat. 
Cena za jízdu z Prahy přes Olomouc a Ostravu do Popradu ve 2. třídě vlaku vyšší kvality InterCity IC 120 / 121 „Košičan“ v jednom směru pak stojí cca 551 Kč (při využití zpáteční jízdenky City Star Slovensko je cena 37 EUR, tj. cca 1102 Kč*). Při zakoupení mezinárodního dokladu cestující již dále neplatí příplatek na vlaky vyšší kvality ve výši 60 Kč.  Při volbě pohodlné dopravy lůžkovým spojem cena za zpáteční jízdenku  Praha - Štrba, tradiční „lyžařská“ stanice v nadmořské výšce 895 m na úbočí Vysokých Tater, činí cca 1054 Kč* (jedna cesta vás tak vyjde na 524 Kč) plus cena za lůžko cca 256 Kč* (8 EUR). Přeprava lyží (ale i snowboardů) ve vlacích InterCity, ale i lůžkových a lehátkových vozech je navíc zdarma.

Většina vlaků z Čech a Moravy projíždí Slovenskem mezi Vysokými a Nízkými Tatrami.  Vhodná poloha stanic, mnohdy s přímou návazností do blízkých ski areálů umožňuje pohodlný přístup do známých lyžařských center – z Čadce do Veľké Rače, z Žiliny do Vrátné, z Ružomberka na Malino Brdo a Donovaly, z Liptovského Mikuláše na Jasnou a v neposlední řadě ze Štrby a Popradu do Vysokých Tater.

Přes noc rychle a pohodlně
Nabídka čtyř nočních spojů na severní a východní Slovensko, vždy s možností cestování v lůžkovém voze (komfortnější kupé po třech) nebo lehátkových vozech (kupé po čtyřech nebo šesti), je doplněna nabídkou přímého lůžkového vozu se servisem JLV, a.s., který jezdí denně na střední Slovensko do Banské Bystrice a Zvolena (z Prahy odjíždí na R 425 Laborec ve 21.28 hod), cena jízdenky City Star Slovensko tam a zpět je cca 982 Kč* (cena jedné cesty tak činí 491 Kč) plus lůžko 256 Kč*. Tento oblíbený lůžkový spoj, s širokou nabídkou chlazených i teplých nápojů a dvou druhů snídaní za výhodné ceny, umožňuje využít možností kvalitního lyžovaní na rozhraní Velké Fatry a Nízkých Tater v ParkSnow Donovaly, kam z Banské Bystrice odjíždí pravidelné skibusy s návazností na tento spoj. Bližší informace lze najít na www.parksnow.sk. Do Banské Bystrice je možné cestovat přes Olomouc a Ostravu i přes den vlakem vyšší kvality „Detvan“ IC 140 / 141, kde nabízí JLV širokou nabídku občerstvení a jídel teplé i studené kuchyně v jídelním voze.

Bezpečný přesun – v lůžku i s autem
Zajímavou alternativou pro ty, kteří chtějí mít auto k dispozici při své zimní dovolené, je použití autovlaku do Popradu, do kterého si řidič v Praze hlavním nádraží naloží auto (třeba i s lyžemi, zavazadly ap.) na speciální vagón určený pro přepravu aut a sám se pak se svými spolucestujícími ubytuje ve vedlejším lůžkovém či lehátkovém voze. Výška auta s nosiči na lyže nesmí přesáhnout 160 cm, případně je potřeba po dobu přepravy v autovlaku uložit nosiče a lyže do auta. Cena za přepravu auta, včetně jízdenky řidiče činí 950 Kč*(31 EUR), příplatek do lůžkového vozu je za zvýhodněnou cenu jako do lehátkového vozu, tedy přibližně za 140 Kč (4,4 EUR). Spolucestující zaplatí jízdné za jízdu tam a zpět ve výši 1102 Kč* (při využití zpáteční jízdenky City Star Slovensko, tzn. jedním směrem 551 Kč) plus příplatek do lůžkového vozu v těsném sousedství autovozu za přibližně 140 Kč.

S jakou jízdenkou výhodně na Slovensko?
Cenově nejvýhodnější nabídku poskytuje zpáteční jízdenka City Star Slovensko s platností jeden měsíc. Pro držitele Junior pasu, Senior pasu, Karty Z pro důchodce nebo důchodce nad 70 let je možné uplatnit na slovenských tratích 20% slevu. Skupinám větším než 6 osob nabízí ČD skupinovou slevu.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy