EK i ministři financí EU vyčetli Maďarsku vysoké deficity

08.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 8. listopadu (zpravodajové ČTK) - Maďarsko si v Bruselu kvůli vysokým rozpočtovým deficitům vyslechlo ostrou kritiku. Evropská komise varovala, že maďarská vláda svojí rozpočtovou nekázní přenáší problémy i na další středoevropské země. Ke kritice schodků se jednomyslně připojili i ministři financí ostatních členských států EU. Maďarsku tak od EU stále hrozí postihy včetně krajních finančních sankcí.

Pro letošní rok se v Maďarsku očekává deficit veřejných financí 6,1 procenta HDP a v příštím roce 5,2 procenta. Slib vlády snížit schodek pod tři procenta do roku 2008 tak vypadá nesplnitelný.

Komisař pro hospodářství a měnové záležitosti Joaquín Almunia dnes navíc varoval, že neschopnost maďarské vlády držet schodky veřejných rozpočtů na uzdě se začíná promítat i v dalších zemích střední Evropy.

Slovenský ministr financí Ivan Mikloš maďarskou vládu rovnou obvinil, že přispívá k nezdravým výkyvům středoevropských měn. Kvůli rozpočtovým problémům totiž začal ztrácet forint, který ke slabším hodnotám dočasně strhl i okolní měny. "Zkušenost ukazuje, že měny visegrádských zemí se pohybují společně, klesají či rostou všechny najednou," uvedl s tím, že nepředvídatelné změny kurzu způsobují značné škody v zahraničním obchodě.

Maďarský ministr financí János Veres dnes podle agentury Reuters oznámil, že se jeho vláda podřídí doporučením EU, která by měla pomoci snížit deficit pod tři procenta HDP do roku 2008. Žádná konkrétní opatření však neuvedl a navíc vyloučil možnost, že by kabinet přistoupil na tlak EK a odložil plánované lednové snížení daní.

Přijetí eura do roku 2010 je podle Verese stále ještě možné. Zároveň však odmítl, že by se maďarské problémy přelévaly do okolních zemí. "Maďarská ekonomika je příliš malá na to, aby ovlivnila jiné země," řekl.

Za překračování rozpočtových schodků hrozí Maďarsku teoreticky i zastavení přílivu miliard forintů z kohezního fondu EU. Mikloš připomněl, že vůči Francii a Německu, tedy podobným hříšníkům, se žádné sankce rovněž nepřijaly. Případ Maďarska je však podle něj o to horší, že se schodky zvyšují i přes rychlý ekonomický růst a vláda ani se ani nenamáhala sestavit program nápravy. Ministři financí se však dnes podle něj případnými sankcemi vůbec nezabývali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK