Ministerstvo: Zemní plyn příští rok zřejmě dále podraží

08.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 8. listopadu (ČTK) - Ministerstvo průmyslu o obchodu očekává, že cena zemního plynu poroste i příští rok. Důvodem je nestabilní trh s ropou a topnými oleji, na nějž jsou navázány ceny zemního plynu. "Nemělo by však jít o skokové nárůsty," řekl ve svém příspěvku na konferenci o plynárenství v Brně Jan Zaplatílek z ministerstva průmyslu a obchodu.

V lednu 2006 by již v souladu s legislativou a postupným otevíráním trhu měl být provozovatel přepravní soustavy oddělen od obchodníka s plynem. Veškeré vztahy mezi těmito dvěma nynějšími součástmi RWE Transgas pak musí ošetřit smlouvy. Ke stejnému datu se nově stane takzvanými oprávněnými zákazníky asi 187.000 odběratelů plynu, což budou všichni mimo domácností a budou si tak moci volně vybírat dodavatele.

"Většina z nich bude mít právo požádat o dodávku poslední instance," řekl Zaplatílek. Problém může podle něj nastat u malých zákazníků, kteří mají dle zákona nejvíce 50 zaměstnanců a roční obrat do 250 milionů Kč. Systém však zatím nebyl vyzkoušen a energetické firmy nemají tyto příslušné údaje k dispozici.

Situaci s postupnou liberalizací na trhu se zemním plynem komplikuje říjnové zdražení dodávek průměrně o pětinu a o 17 procent v domácnostech. Energetický regulační úřad se proto od začátku roku rozhodl ceny v oboru opět omezovat. "Je to dočasné opatření, nová analýza trhu a další postup lze očekávat na podzim 2006," uvedl Zaplatílek.

Říjnové zdražení plynu bude podle expertů jedním z důvodů poklesu jeho spotřeby. Ta v tuzemsku klesla ve 3. čtvrtletí podle údajů Bilančního centra o 3,4 procenta na 1,045 miliardy metrů krychlových. Za celý rok by mohla spadnout asi o dvě procenta na 9,51 miliardy metrů. Lidé se totiž zčásti začali vracet k topení dřevem či hnědým uhlím. Zatímco vytápění rodinného domku zemním plynem stálo v roce 1996 asi 10.500 Kč, letos to bude bezmála 30.000 Kč. Obdobný růst ceny zaznamenal i akumulační elektřina. Topení hnědým uhlím přišlo před devíti lety na 12.720 Kč a letos by mohlo použití tohoto paliva stát 15.355 korun.

Dvoudenní konferenci o plynárenství v ČR a SR pořádá pražský Institute for International Research. Informace o trhu poskytuje ve 40 zemích světa. Středeční program brněnské akce nabízí cenový vývoj plynu a cenotvorbu nebo změnu přístupu k zákazníkům na liberalizovaném trhu s plynem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK