Právo: Úvěry na bydlení se budou hůř splácet

09.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. listopadu (ČTK) - Zaměstnanci, kteří si vzali hypotéku nebo úvěr od stavební spořitelny na bydlení, se mohou od ledna dostat do potíží se splácením úvěrů. Mzdové účtárny jim nebudou moci jako dosud průběžně každý měsíc snižovat základ daně o zaplacené úroky z těchto úvěrů a těmto lidem se tak zvýší daně. U někoho jde o stokoruny, ale může jít až o tisíc korun, informuje Právo.

O odečet za úroky sice zaměstnanci nepřijdou, ale dostanou ho za celý rok najednou v dubnu následujícího roku. Podle Práva to vyplývá z novely zákona o dani z příjmů, kterou minulé úterý schválila sněmovna. Musí ji ještě schválit Senát a podepsat prezident.

"Dopady mohou být pro někoho citelné," soudí předseda komise pro bankovní obchod České bankovní asociace Pavel Kühn. "Například člověk, který si vzal milionovou hypotéku na 25 let a splácí měsíčně 5460 korun, průběžným odečtem úroků měsíčně na daních ušetřil 700 až 800 korun. Teď mu tyto peníze mohou v jeho rozpočtu scházet," uvedl Kühn.

Tento problém se nedotkne podnikatelů, protože ti si už nyní mohou úroky z úvěrů na bydlení odečíst jen jednou ročně ve svém daňovém přiznání za uplynulý rok. Cílem zrušení měsíčních odečtů úroků, které navrhlo ministerstvo financí, bylo to, aby se odlehčilo mzdovým účtárnám. Právu to sdělil pracovník ministerstva, který si nepřál být jmenován.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK