Komise navrhla opatření na omezení silných výkyvů cen akcií

09.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. listopadu (ČTK) - Několik opatření k zamezení neobvykle silných výkyvů při obchodování s akciemi na pražské burze v systému SPAD navrhla Komise pro cenné papíry. Týkají se obchodování na úvěr, informací šířených po internetových stránkách a informování o ukončení činnosti tvůrců trhu na burze. Oznámila to mluvčí komise Ivana Sedláčková v tiskové zprávě.

K významným faktorům vedoucím k výrazným pohybům cen akcií patří dle komise obchodování na úvěr, které není v tuzemsku na rozdíl od některých zahraničních zemí regulované ze strany státu ani organizátorů trhů.

Šíření dezinformací a nepravdivých zpráv s možným dopadem na akcie prostřednictvích internetu je podle komise jedním z typických případů jednání, jehož cílem je vmanipulovat investory do určité situace. Komise již při šetření ve spolupráci s telekomunikačním operátorem identifikovala stanici, ze které byl vložen účelový příspěvek; právní rozbor ale prokázal, že k tomu komise nemá oprávnění. Komise proto iniciovala příslušnou změnu v zákoně.

K informaci o ukončení činnosti tvůrce trhu kótujícího ceny akcií se běžný investor dosud mohl dostat oproti členům burzy až se značným zpožděním. Komise považuje informace o tvůrcích za cenově citlivé. Nově budou tedy zveřejňovány i na internetových stránkách burzy.

Návrh změn připravila komise spolu s burzou. "Komise očekává, že nová pravidla by mohla vstoupit v účinnost počátkem roku 2006," uvedla mluvčí.

Ke značným výkyvům docházelo letos především u akcií petrochemického holdingu Unipetrol. Pražská burza v srpnu zahájila šetření, zda někdo nemanipuluje s trhem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK