Euro OnLine: ÚOHS potvrdí pokutu pro stavební spořitelny

09.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. listopadu (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) s největší pravděpodobností potvrdí pokutu pěti stavebním spořitelnám za porušení pravidel hospodářské soutěže. Serveru Euro OnLine to řekl předseda úřadu Martin Pecina. Je však možné, že celková výše pokuty nedosáhne výše téměř půl miliardy korun, které po stavebních spořitelnách požadoval bývalý šéf ÚOHS Josef Bednář.

"Pokuta bude udělena, protože je zřejmé, že stavební spořitelny prokazatelně sdílely údaje nad rámec informací požadovaných ministerstvem financí," řekl Pecina.

"Jedná se o prvostupňové rozhodnutí, do kterých nezasahuji. Téměř půlmiliardová pokuta se mi však zdá vysoká," dodal s tím, že k podobnému zjištění možná dopějí i úředníci, kteří se tímto případem zabývají.

Pokutu 484 milionů korun udělil úřad za působení Bednáře kvůli tomu, že stavební spořitelny podezíral z dohod o zdražování služeb pro zákazníky. Při rozkladovém řízení Bednář překvapivě vrátil celý případ k došetření. Jak řekl, některé námitky stavebních spořitelen vůči rozhodnutí ÚOHS byly oprávněné, proto se musí šetření opakovat. Šlo hlavně o chyby technického rázu.

Českomoravská spořitelna má z celkové výše hradit 228 milionů korun, Stavební spořitelna České spořitelny 94 milionů korun. Nejmenší díl připadl na Wüstenrot, který má zaplatit 19 milionů korun. Pokud úřad pokutu sníží, je pravděpodobné, že tak učiní proporcionálně. Stavební spořitelny však již dříve uvedly, že pokutu považují za neodůvodněnou a budou se proti ní bránit soudní cestou, napsalo Euro OnLine.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK