Inflace na Slovensku v říjnu silně zrychlila tempo na 3,3 pct

10.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 10. listopadu (zpravodaj ČTK) - Meziroční míra růstu spotřebitelských cen na Slovensku v říjnu zrychlila tempo na letos nejvyšších 3,3 procenta ze zářijových 2,2 procenta. Údaje zveřejnil slovenský statistický úřad. Loni v říjnu inflace činila 6,6 procenta.

Čísla statistického úřadu jsou vyšší než odhady analytiků, kteří předpokládali meziroční inflaci v říjnu 2,98 procenta a meziměsíční zvýšení cen o 0,82 procenta.

V samotném desátém měsíci ceny vzrostly o 1,1 procenta po zářijovém meziměsíčním nárůstu o 0,2 procenta. Pod růst inflace se podepsaly zejména vyšší ceny energií.

Tempo růstu roční míry jádrové inflace, která nezahrnuje změny regulovaných cen a nepřímých daní, v říjnu zrychlilo na 1,1 procenta z jednoho procenta v září. V samotném říjnu ceny podle jádrové inflace podobně jako předchozí měsíc stouply o 0,1 procenta.

V průměru za celý loňský rok spotřebitelské ceny stouply o 7,5 procenta. V roce 2003 průměrná roční inflace činila 8,5 procenta. Letos zřejmě mírně překročí čtyři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK