Zájem o parcely v Praze roste, ceny stoupají až o 15 pct za rok

10.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. listopadu (ČTK) - Zájem lidí o koupi parcel v Praze a okolí stále roste. Poptávka v atraktivních lokalitách převyšuje nabídku, a ceny se tak zvyšují i o 15 procent za rok. Důvodem rostoucí poptávky je zájem o investování do výstavby rodinného domu i snaha o zhodnocení peněz. Trend rostoucího zájmu bude pokračovat, shodly se developerské firmy i realitní kanceláře, které ČTK oslovila.

V Praze se běžná cena parcely s inženýrskými sítěmi v dobré lokalitě pohybuje zhruba od 2500 do 4000 korun za metr čtvereční, uvedl generální ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec s tím, že v atraktivních lokalitách, jako je Hanspaulka, dosahují ceny v prolukách až 15.000 Kč/m2. V městech ve vzdálenosti 15 až 20 kilometrů od metropole se podle něj platí 1000 až 1500 Kč/m2.

Ceny přitom rostou stabilně nejméně o deset procent za rok. "V Roztokách ceny parcel v posledních třech letech vzrostly téměř o 15 procent ročně," dodal Korec.

K atraktivním lokalitám v okolí metropole patří například Průhonice, Hrnčíře, Šestajovice nebo Ořech. "Zde se ceny zasíťovaných pozemků pohybují do 2900 Kč za metr čtvereční. Nabídka je zde širší a uspokojí poptávku," uvedla ředitelka realitní kanceláře Mexx Reality Iva Cikánková.

Naproti tomu právě v Praze 6 na Hanspaulce nebo Ořechovce nabídka poptávce nestačí a ceny šplhají výš. "Příznivější pražské lokality z pohledu ceny jsou Suchdol nebo Troja, kde se ceny pohybují kolem pěti tisíc korun za metr čtvereční," dodala Cikánková.

Největší zájem je o parcely s veškerými sítěmi o výměře 600 až 900 metrů čtverečních. "Nejčastější požadavky jsou ve vzdálenosti do 20 až 30 kilometrů za Prahou v ceně do 1,3 až 1,6 milionu korun," uvedla Cikánková.

Při koupi je lepší vybrat si pozemek s již zavedenými sítěmi. "Pokud má člověk parcelu a hlavní kanalizační řad je vzdálený třeba 700 metrů, tak vybudování kanalizační přípojky je dražší, než je postavení domu," podotkl Korec. V Praze toto nebývá problém, v lokalitách mimo Prahu prý ano. "Řada obcí mimo Prahu nemá dostupnou kanalizaci," dodal.

Rovněž pořízení pozemku od přímého majitele či realitní kanceláře je podle Korce riskantní. "Realitní kanceláře běžně prodávají parcely, na kterých se nedá rodinný dům nikdy postavit," uvedl. Důvod je například ten, že výstavba domku není v souladu s územním plánem, nebo je nevyhovující podloží. Stává se totiž, že realitní kancelář parcelu neprověří a prodává ji.

Většina lidí si pozemek pořizuje kvůli stavbě rodinného domu. "Je však i řada těch, kteří si kupují někdy i více parcel v nově vznikajících rezidenčních čtvrtích jako velmi bezpečnou a přitom výnosnou investici do budoucna," uvedl generální ředitel společnosti Central Group Dušan Kunovský.

Příkladem úspěšné rozvojové lokality jsou podle něj například Hovorčovice u Prahy, kde ceny parcel se zajištěnou výstavbou inženýrských sítí a komunikací při zahájení prodeje činily 995 Kč/m2. Nyní jsou sítě i komunikace dokončeny a staví se zde rodinné domy. "Za toto období ceny parcel vzrostly o 600 Kč/m2 a nyní jsou všechny pozemky prodány," poznamenal Kunovský.

Převis poptávky po parcelách je podle Korce důsledkem malého počtu developerů, kteří pozemky k bydlení nabízejí, a omezené rozvojové kapacity území. "Na hektaru pozemku je možné postavit v průměru 150 bytů, ale je možné ho rozdělit jen na deset až 12 parcel pro rodinné domy," uvedl Korec.

Rostoucí zájem o rodinné domy zaznamenala i největší stavební firma trhu Skanska CZ. Vedle výstavby bytů tak začala nabízet i rodinné a řadové domy. "V oblasti rodinných domů cítíme vysoký potenciál, a proto se mu v poslední době intenzivně věnujeme," uvedla vedoucí marketingu Skanska CZ Martina Suchánková. Ceny těchto nemovitostí rostou, což souvisí i s tím, jak se zvyšují nároky klientů. A trend růstu lze podle ní čekat i do budoucna.

Navzdory růstu zájmu o parcely a rodinné domy si podle Korce kolem 90 procent lidí pořizuje byt v bytovém domě, což souvisí s prostředky, které na bydlení mohou vynaložit. Většina lidí je schopna zajistit tři až 3,5 milionu Kč, což stačí na luxusnější byt či řadový domek. "Rodinný dům si lidé kupují v okamžiku, kdy do bydlení mohou dát více než pět až šest milionů," uvedl Korec. Podle něj je lepší mít kvalitní byt než levný domek, na který se většinou použijí méně kvalitní materiály.

I do budoucna podle Korce zůstane větší zájem o byty než o rodinné domy, na které je také obtížnější vzít si hypoteční úvěr. Zatímco na byt banky běžně poskytují 100 procent finančních prostředků, na domek je to většinou 70 až 80 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK