Majitel licence k reality show Big Brother jde na burzu

10.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


AMSTERDAM 10. listopadu (ČTK) - Nizozemská společnost Endemol, která vlastní práva k reality show Big Brother, umístí na konci listopadu své akcie na burze. Majitelem Endemolu je španělský telekomunikační operátor Telefónica, který by za prodej akcií chtěl získat 1,1 miliardy až 1,6 miliardy eur, tedy od 32,2 miliardy do 46,8 miliardy Kč.

Big Brother se vysílá v řadě zemí světa a nyní i v České republice. Endemol sdělil, že si podal žádost o registraci akcií na burze v Amsterdamu, kde by se měly cenné papíry objevit kolem 22. listopadu v ceně 8,80 až 12,80 eura za kus. K dispozici bude všech asi 125 milionů kmenových akcií.

Endemol vedle Big Brother vlastní licenci také k další reality show Fear Factor. Telefónica, která je majitelem Českého Telecomu, firmu Endemol koupila v roce 2000 za 5,5 miliardy eur, ale její hodnotu teď v účetnictví stanovila zhruba na 840 milionů eur.

Endemol dnešním dnem začal přijímat nabídky institucí, které mají o akcie zájem. Nabídky tak bude možné předkládat zřejmě až do poslední chvíle, tedy zhruba do 21. listopadu. Telefónica si ale nepřímou kontrolu nad Endemolem podrží i po prodeji akcií, podotýká agentura Reuters.

Přestože měl Endemol v loňském roce hrubý zisk 132,4 milionu eur, zdroje z bank upozorňují, že investoři zatím neměli o podnik příliš velký zájem. To by mohlo výnos z prodeje tedy i snížit. Ve prospěch Endemolu však hovoří to, že mezi nizozemskými investory obecně roste zájem o nové emise.

Endemol podle některých informací loni chtěly získat některé konkurenční firmy a údajně mezi nimi byl rovněž americký mediální obr Time Warner. Předběžná cena za Endemol se tehdy pohybovala až kolem dvou miliard eur. Endemol však nabídku odmítl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK