Kvůli Setuze padaly na PGRLF hlavy, v čele fondu nově Petr Buchal

10.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. listopadu (ČTK) - Kvůli netransparentnímu převodu 38 procent akcií Setuzy na Český olej ministr zemědělství Petr Zgarba vyměnil podstatnou část lidí v orgánech Podpůrného a garančního rolnického fondu. V čele PGRLF nyní stojí Petr Buchal, který již počátkem listopadu nahradil na postu ředitele Lubomíra Netolického a nyní ho vystřídal i ve funkci předsedy představenstva, sdělilo ministerstvo zemědělství.

Vyměněni byli celkem tři z pěti členů představenstva a čtyři ze šesti členů dozorčí rady. PGRLF byl totiž ve středu nucen převést 38,3 procenta akcií Setuzy, jedné z největších potravinářských firem v zemi, na společnost Český olej, která měla dosud v Setuze podíl 49,92 procenta.

"Důvodem personálních změn je to, že postup při sepsání opční smlouvy a následný převod akcí na Český olej byl proveden netransparentně, formou utajené smlouvy," řekl mluvčí MZe Pavel Kovář. Podle něj je třeba zjistit, zda orgány fondu jednaly s péčí řádného hospodáře a Zgarba proto nařídil audit PGRLF.

Z pětičlenného představenstva byli odvoláni Lubomír Netolický, Dušan Vaněk a Miroslav Toman. Na jejich místa Zgarba dosadil Petra Buchala, Jana Velebu a Petra Petržílka. V orgánu zůstali Karel Mach a Vladimír Kulhánek.

V šestičlenné dozorčí radě skončil Jiří Stehlík, Iva Sumerauerová, Ladislav Skopal a Dalibor Mitrenga. Novými členy jsou Oldřich Němec, Gabriela Kalábková, Terezie Vondroušová a Jan Hron. Nadále v radě setrval Karel Venera a Jan Míka.

Převod 38 procent akcií Setuzy na Český olej se podle ministerstva zemědělství, které je jediným akcionářem PGRLF, uskutečnil na základě opční smlouvy podepsané v roce 2002 a jejích dodatků. Smlouva byla připravena minulým vedením MZe, v jehož čele stál ministr Jaroslav Palas. Český olej podle podnikatele Tomáše Pitra, který firmu zastupuje, již tehdy za akcie zaplatil, a to zhruba 230 korun za kus, což celkově dělá asi 102 milionů korun, ale převod podílu byl odložen. Tržní kurz akcií Setuzy byl ve středu 500 korun.

Státu zbývá v ČKA pohledávka za Setuzou v účetní ceně 1,7 miliardy korun. Loni v dubnu firma po jednáních s konsolidační agenturou, PGRLF a ministerstvy přistoupila na řešení, že uzná dluh vůči státní konsolidační agentuře, který předtím neuznávala. Podmínkou ale bylo, že pohledávku za cenu určenou auditorem koupí PGRLF a Český olej mu na valné hromadě Setuzy umožní její kapitalizaci. Výsledem by bylo, že podíl PGRLF by stoupl zhruba na 60 procent, Český olej by měl jen 34 procent. Pro Český olej spočívala výhoda v tom, že v rámci této transakce by se firma celkově oddlužila.

Tato transakce se však neuskutečnila a Český olej uplatnil nárok na akcie na základě smluv z roku 2002 a jejich pozdějších dodatků. Podle MZe v zájmu minimalizace škod pro stát a PGRLF pokračují nadále jednání s Českým olejem o pohledávce ČKA za Setuzou. Ukončena mají být v pátek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK