Svaz měst a obcí: Stát nemá zájem na našem zdravém vývoji

10.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. listopadu (ČTK) - Stát nemá zájem na zdravém vývoji měst a obcí. Na konferenci Svazu obcí a měst (SMO) to řekl předseda SMO a Oldřich Vlasák. Stát podle něj nechce financovat výkon povinností, které na ně přenesl, a na níž obce doplácejí víc než čtyři miliardy Kč. Kritizoval také dopady novely zákona o daních z příjmů, kterou před několika dny schválili poslanci.

Náměstek ministra financí Eduard Janota připustil, že 98 procent obcí kvůli daňové novele přijde o dvě až čtyři procenta daňových příjmů, tedy asi o tři miliardy Kč.

Díky novele se sníží daně milionům Čechů. "Jakékoli snižování daní (ale) povede také ke snížení příjmů obcí," upozornil Vlasák. SMO proto požaduje od státu kompenzace. Janota řekl, že přijetí novely bude znamenat, že obce na daních přijdou o 3,1 miliardy Kč, kraje o 1,3 miliardy Kč a státní rozpočet o deset miliard.

Náměstek také uvedl, že "je to poměrně nespravedlivé". V příštím roce ale podle něj dopady budou kompenzovat výnosy z daní z přidané hodnoty a příjmu právnických osob, které jsou letos proti roku 2004 mimořádně vysoké. Dodal, že obce navíc mohou získat peníze z EU. Do unijních rozpočtů ČR odvede asi 30 miliard korun, získat ale může získat více než 50 miliard. Značnou část z této výše mohou získat právě obce a města, uvedl.

Vlasák však řekl, že dosáhnout na evropské peníze není jednoduché, administrativně nenáročné a rychlé. "Staré členské státy i samotná Evropská komise sice o solidaritě krásně mluví, ale peníze nám zadarmo rozhodně nedarují," uvedl Vlasák, který je poslancem v Evropském parlamentu.

"Dveře k prosperitě se (obcím) zavírají," řekl starosta Štramberku Jan Socha. Stát si podle něj výpadek na daních může kompenzovat - prodá nějaké podniky či si zdvihne spotřební daně. Obce a města nic takového udělat nemohou, uvedl. Dodal, že přes výpadek prostředků z daní však obce musí na základě rozhodnutí státu například zvyšovat mzdy a zvyšují se i ceny energií.

Vlasák vyzval MF, aby na drobná pochybení obcí v souvislosti s poskytováním dotací vyhlásilo generální pardon a aby byly spotřební daně zařazeny do systému sdílených daní. "Požadujeme navýšení příspěvku na výkon přenesené působnosti pro příští rok alespoň o pět procent," doplnil. Letos je plánováno navýšení o 2,5 procenta.

Stát by měl podle Vlasáka také v rozpočtu na příští rok zvýšit prostředky na příspěvky na žáka o dalších 240 milionů korun. Vláda totiž podle něj rozhodla, že poslední ročníky v mateřských školách budou bezplatné. Ministerstvo školství dopady tohoto opatření pro obce odhadlo na 240 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK