Aktualne.cz: Zgarbovy dny jsou sečteny, Paroubek jedná o nástupci

10.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. listopadu (ČTK) - Dny Petra Zgarby v čele ministerstva zemědělství jsou s nejvyšší pravděpodobností sečteny. Premiér Jiří Paroubek začal podle informací serveru aktualne.cz vyjednávat o tom, kdo Zgarbu nahradí. Hlavními favority jsou sociálnědemokratičtí poslanci Jan Mládek a Ladislav Skopal.

Premiér se údajně rozhodl ministra odvolat po informacích, že Pozemkový fond v čele se Zgarbou v létě převedl spekulantům lukrativní pozemky v okolí Prahy. Ministr převodům půdy, na nichž podnikatelé vydělají přes dvě miliardy korun, nezabránil.

Neoficiální informace členů vedení ČSSD o odchodu Zgarby nepřímo potvrdil jeden z jeho možných nástupců Skopal. "V tuto chvíli ještě není rozhodnuto, zda ho nahradím já nebo kolega Mládek," uvedl Skopal.

Rovněž Mládek výslovně nepopřel, že s premiérem Paroubkem o změně na postu ministra zemědělství jednal. "Nevylučuji, že jsem nabídku dostal, ale v tuto chvíli ještě nepovažuji za vhodné o tom hovořit veřejně," uvedl Mládek.

Sám Paroubek na dopolední tiskové konferenci na dotaz ČTK, jaká je vládní budoucnost ministra Zgarby, odpověděl, "že to ještě není relevantní otázka".

Ohledně kauz Pozemkového fondu a Podpůrného garančního, rolnického a lesnického fondu však premiér dodal, že "jeho trpělivost s Pozemkovým fondem, ale také s Podpůrným garančním, rolnickým a lesnickým fondem je dnešním dnem u konce".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK