CVVM: Většina lidí hodnotí nezaměstnanost jako příliš vysokou

10.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. listopadu (ČTK) - Současnou úroveň nezaměstnanosti hodnotí téměř dvě třetiny českých občanů jako příliš vysokou, tři z deseti oslovených ji považují za přiměřenou a jako příliš nízkou ji vidí pouhé procento dotázaných. Vyplývá to z říjnového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění. I když podle převážné většiny respondentů je nezaměstnanost příliš vysoká, vnímají lidé úroveň nezaměstnanosti v Česku výrazně pozitivněji než v předcházejících letech.

Další zvyšování nezaměstnanosti v příštích dvou letech očekává třetina českých občanů, necelá polovina Čechů si myslí, že nezaměstnanost zůstane přibližně na stejné úrovni. Více než desetina oslovených očekává, že nezaměstnanost bude klesat.

Podíl občanů, kteří očekávají další růst nezaměstnanosti, byl v říjnu 2005 nejnižší od roku 2000, kdy byla stejná otázka respondentům položena poprvé. Naopak nejvyšší od roku 2000 je podíl respondentů, podle kterých nezaměstnanost zůstane v dalších letech přibližně na stejné úrovni.

Téměř polovina obyvatel České republiky si myslí, že většina nezaměstnaných nemůže sehnat vhodnou práci. Názor, že nezaměstnaní nemají prostě zájem pracovat, má více než čtvrtina Čechů. Více než pětina oslovených naopak soudí, že nezaměstnaní nemohou sehnat vůbec žádnou práci. V porovnání se situací před rokem si lidé častěji myslí, že nezaměstnaní prostě nemají zájem pracovat.

Na otázku, jak by respondenti sami postupovali v případě, že by ztratili práci, jich šest z deseti uvedlo, že by si v případě nezaměstnanosti hledalo konkrétní zaměstnání. Přibližně čtyři z deseti oslovených projevili ochotu hledat si jakékoli zaměstnání. V porovnání se situací v listopadu 2004 se ochota hledat si v případě nezaměstnanosti jakoukoli práci nijak významně nezměnila. V porovnání se situací v květnu 2005 však u respondentů ochota hledat si jakoukoli práci mírně vzrostla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK