Komise doporučuje status kandidátské země pro Bývalou jugoslávskou republiku Makedonie

10.11.2005 | , Evropská komise
Tiskové zprávy


Dnes přijala Evropská komise stanovisko  k žádosti o členství v EU, kterou podala Bývalá jugoslávská republika Makedonie. Komise doporučuje, aby Rada udělila Bývalé jugoslávské republice Makedonie status kandidátské země. Komise zastává názor, že jakmile Bývalá jugoslávská republika Makedonie bude dostatečně splňovat kritéria členství, měla by s ní být zahájena jednání o přistoupení.

Bývalá jugoslávská republika Makedonie požádala o členství v EU dne 22. března 2004. Komise dnes přijala stanovisko k této žádosti.
Komisař pro rozšíření Olli Rehn při představení stanoviska řekl: „Jen pár let po vážné bezpečnostní krizi je z Bývalé jugoslávské republiky Makedonie stabilní demokracie a fungující mnohonárodnostní stát. To je chvályhodný úspěch. Země rovněž významně pokročila na cestě k evropské integraci. Komise tento pokrok vítá a doporučuje, aby Rada udělila této zemi kandidátský status.“
Status kandidátské země je politickým uznáním užšího vztahu EU a dané země na cestě k členství. Komise zastává názor, že jakmile Bývalá jugoslávská republika Makedonie bude dostatečně splňovat kritéria členství, měla by s ní být zahájena jednání o přistoupení.
Bývalá jugoslávská republika Makedonie již velkou měrou plní politická kritéria pro členství v EU. Jde o funkční demokracii se stabilními institucemi, které obecně zaručují právní stát a dodržování základních práv. Velkým úspěchem je plnění rámcové dohody z Ochridu podepsané v srpnu 2001 s cílem ukončit závažnou politickou a bezpečnostní krizi, která v zemi vznikala. Všechny zúčastněné strany v tomto směru prokázaly pevné odhodlání a vynaložily značné úsilí. Dohoda zahájila proces budování integrované mnohonárodnostní společnosti a zaručuje stabilitu země, a tím i prostředí příznivé pro integraci do EU.
Ovšem země musí dále upevňovat právní stát, pokračovat v reformách soudnictví a policie, posilovat účinnost boje proti korupci a zdokonalovat volební postupy.
Bývalá jugoslávská republika Makedonie již také podnikla řadu významných kroků směrem k fungujícímu tržnímu hospodářství. Ovšem pro to, aby země byla schopna odolat konkurenčnímu tlaku a tržním silám v EU, je třeba vykonat ještě mnoho. Má-li se dosáhnout vyššího hospodářského růstu a konkurenceschopnosti, je třeba zlepšit podnikatelské prostředí a země musí zvýšit svou přitažlivost pro domácí a zahraniční investory.
Bývalá jugoslávská republika Makedonie rovněž vynakládá značné úsilí o dosažení souladu mezi svými právními předpisy a pravidly EU, zejména pak v oblasti vnitřního trhu a obchodu. Ovšem stojí před ní náročný úkol tyto předpisy uplatňovat a prosazovat. Celkově vzato je správní a soudní kapacita v mnoha oblastech zatím slabá.
Komise bude pokrok ve všech oblastech v Bývalé jugoslávské republice Makedonie pečlivě sledovat. Do konce roku 2006 předloží Radě zprávu o pokroku, kterého země dosáhla.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy