Koruna posílila o 15 haléřů na 29,30 Kč/EUR, k dolaru na 24,96 Kč

10.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. listopadu (ČTK) - Česká měna posílila o 15 haléřů na 29,30 Kč za euro, kde stála po 17:00. Důvodem byly technické faktory obchodování. Vůči dolaru koruna zpevnila mírněji na závěrečných 24,96 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

"Domácí měna zpevnila díky prodejům, které vyplynuly z technických faktorů obchodování. Také celková nálada na trhu přeje silnější koruně," řekl dealer ING Bank Josef Jeřicha.

Obchodníky dnes podle analytika Patria online Tomáše Vlka mírně povzbudila řeč nového polského premiéra Kazimierza Marcinkiewicze v parlamentu, kde představil nový vládní program. V celém regionu však nadále přetrvávala opatrnost před dnešním hlasováním o důvěře polské vládě.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová míní, že v posledních dnech chybí čerstvé ekonomické zprávy, které by kurz rozhýbaly. Ze sousedních zemí zase přichází informace rozporuplné. "Z delšího pohledu stále zůstává pro korunu metou hranice 29,00 Kč/EUR," podotkla.

Eurodolarový trh čekal na výsledky amerického zahraničního obchodu, jehož deficit dosáhl dalšího neslavného rekordu. Schodek se vyšplhal na 66,1 miliard dolarů. Ještě nikdy v historii USA nedosáhl obchod tak propastného schodku. Americká měna přesto k euru posílila na 1,173 USD/EUR, dodal Jeřicha.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK