Americké akcie dopoledne klesaly v čele s GM a Exxonem

10.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 10. listopadu (ČTK) - Americké akcie šly dopoledne dolů v čele s emisemi automobilového koncernu General Motors a ropné skupiny Exxon Mobil. Akcie automobilky stáhla dolů obava ze stávky v závodech jejího hlavního dodavatele, Exxon oslabil pod vlivem klesajících cen ropy.

Dow Jonesův index se ale před polednem newyorského času nepatrně zvýšil a v poledne stoupl o 0,04 procenta na 10.550 bodů. Index Nasdaq v tu dobu klesl o 0,4 procenta na 2167,4 bodu.

Emise General Motors klesla na 23leté minimum, když spadla o 7,1 procenta na 22,90 dolaru. Jde o její nejnižší cenu od srpna 1982. Stávka hrozí ve společnosti Delphi, která je největším dodavatelem komponentů pro GM. Banc of America Securities snížila akciím GM kvůli tomu cenový cíl a varovala před zvýšeným rizikem bankrotu skupiny.

Exxon klesl o 2,2 procenta na 56,21 dolaru, což poznamenalo negativně i index Standard & Poor's 500. Analytici připomínají, že trh vnímá pokles ropných cen obecně pozitivně. Akcie ropných firem ale klesají, protože ropným firmám snižují levnější energie zisk.

Cena americké ropy se v New Yorku v jednu chvíli snížila o 1,13 dolaru na 57,80 dolaru za barel. Od rekordních 70,85 USD z konce srpna je tak americká ropa levnější o 13 dolarů díky relativně teplejšímu počasí ve Spojených státech a růstu rezerv, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK