Cena americké ropy klesla o dolar na čtyřměsíční minimum

10.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN/NEW YORK 10. listopadu (ČTK) - Cena americké ropy klesla o více než dolar na čtyřměsíční minimum pod 58 dolary za barel. Rostoucí zásoby ropy ve Spojených státech přiměly investory ropu prodávat.

Barel americké ropy zlevnil o 1,13 dolaru na 57,80 USD. Během dne klesla cena prosincového kontraktu až na 57,40 USD, nejnižší cenu od 22. července. Severomořský Brent za celý den v Londýně oslabil o 1,20 USD na 55,68 USD za barel.

Ceny ropy jsou nyní více než 13 dolarů pod rekordní hodnotou nad 70 USD z konce srpna. Negativní dopad hurikánů měl na trhu menší váhu než náznaky slábnoucího růstu poptávky a rostoucí rezervy ve Spojených státech.

"Pozorujeme, že obchodníci kupující ropu jsou pod rostoucím tlakem, aby se konečně vzdali a nechali trh klesnout," uvedl analytik Tim Evans ze společnosti IFR Energy Services.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ale připomíná, že pokles cen může být dočasný. IEA varuje především před chladnějším zimním počasím, které může přijít po nezvykle mírném začátku topné sezony. V poslední měsíční zprávě agentura připomíná, že poptávka zůstala po letošní sezoně hurikánů téměř nedotčena.

Zásoby ropy se ve Spojených státech v uplynulém týdnu zvýšily o 4,5 milionu barelů, což proti očekávání analytiků představuje zhruba trojnásobek. Rezervy benzinu se zvýšily o 4,2 milionu barelů, zatímco analytici čekali nárůst o 1,3 milionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK