Český olej je ochoten vzdát se majority v Setuze

11.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. listopadu (ČTK) - Firma Český olej je připravena vzdát se své majority v potravinářské firmě Setuza. Většinu v Setuze získala ve středu díky tajné smlouvě s bývalým ministrem zemědělství Jaroslavem Palasem. "Pokud vláda přistoupí na oddlužení Setuzy, jsme ochotni upravit majetkové poměry v Setuze," potvrdil Hospodářským novinám zástupce Českého oleje Tomáš Pitr.

Český olej má dnes jednat o Setuze se zástupci ministerstva zemědělství. Podpůrný a garanční rolnický lesnický fond byl ve středu nucen převést 38,3 procenta akcií Setuzy na Český olej, který měl dosud v Setuze podíl 49,92 procenta. Ukázalo se, že bývalý ministr Palas uzavřel před třemi lety s Pitrem smlouvu na prodej těchto akcií.

Premiér Jiří Paroubek o dohodě nevěděl a nedávno vyhlásil Pitrovi a lidem blízkým Setuze válku, když je obvinil z rozpoutání úplatkářské aféry kolem privatizace Unipetrolu, píšou HN. Pitr uplatnil právo na akcie a jeho firma tak v Setuze získala asi 90 procent. "Přesto naše nabídka na celé vyřešení problému ještě platí," tvrdí Pitr.

Ministerstvo zemědělství o jednání podle deníku stojí. "Setuza je jako hlavní zpracovatel olejnin strategická firma, proto v ní chce mít stát vliv," řekl mluvčí PGRLF Tomáš Vyšohlíd.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK