Americké akcie ve čtvrtek posílily díky levnější ropě

11.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 11. listopadu (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek posílily, protože pokles cen ropy zmírnil obavy z vysokých nákladů na energii. Silná poptávka zahraničních investorů po cenných papírech americké vlády navíc naznačila důvěru v ekonomiku Spojených států.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se zvýšil o 0,89 procenta na 10.640,10 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,96 procenta na 2196,68 bodu a širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,84 na 1230,96 bodu.

Výrazný nárůst zaznamenaly průmyslové a maloobchodní firmy, které jsou citlivé na vývoj cen ropy. Levnější ropa snižuje obavy z negativního vlivu vysokých cen energie na firemní zisky a spotřebitelské výdaje.

Cena americké ropy ve čtvrtek klesla o více než dolar na téměř čtyřměsíční minimum pod 58 dolary za barel kvůli rostoucím zásobám ve Spojených státech. Podle analytiků uvolnil pokles cen ropy cestu tradičnímu nárůstu na akciovém trhu v závěru roku.

Největší světový prodejce potřeb pro kutily Home Depot posílil o 2,3 procenta a výrobce letadel Boeing stoupl o 2,2 procenta. Automobilka General Motors se však propadla o 4,6 procenta kvůli rostoucím obavám ze stávky ve společnosti Delphi, která je největším dodavatelem součástek pro GM, píše agentura Reuters.

Největší světový výrobce počítačových čipů Intel posílil o 1,8 procenta poté, co oznámil, že hodlá vynaložit dalších 25 miliard dolarů na zpětný odkup vlastních akcií. Firma rovněž uvedla, že se rozhodla zvýšit čtvrtletní dividendu o 25 procent na deset centů na akcii.

Na devizovém trhu se euro poprvé za dva roky propadlo pod hranici 1,17 USD. Americký dolar totiž pokračoval v růstu navzdory zprávě o rekordním schodku obchodní bilance Spojených států. Dolar těží z vyhlídek na další zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,7 procenta na 1,1685 USD. Předtím se propadlo až na 1,1678 USD. Jednotná evropská měna je nyní pod úrovní 1,1747 USD, se kterou zahájila obchodování v lednu 1999. K japonskému jenu dolar stoupl o 0,6 procenta na 118,24 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK