Ztráta Delta Air stoupla kvůli restrukturalizaci na 1,1 mld. USD

11.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 11. listopadu (ČTK) - Čistá ztráta společnosti Delta Air Lines se ve třetím čtvrtletí prohloubila na 1,1 miliardy dolarů z 646 milionů před rokem kvůli restrukturalizačním nákladům. Oznámila to dnes firma, která je třetím největším leteckým přepravcem ve Spojených státech.

Delta, jež se potýká s vysokými cenami paliv, ostrou konkurencí a silným zadlužením, byla v září nucena požádat konkurzní soud o ochranu před věřiteli. "Musíme přestat používat vypůjčené peníze na financování svých ztrát," prohlásil dnes finanční ředitel Edward Bastian.

Bez zahrnutí jednorázových položek klesla čistá ztráta společnosti na 438 milionů dolarů z 592 milionů před rokem. Provozní ztráta se snížila na 240 milionů dolarů z předchozích 423 milionů navzdory nárůstu nákladů na pohonné hmoty o 442 milionů dolarů.

Společnost se nyní snaží snížit náklady o zhruba tři miliardy dolarů, a to například snižováním mezd a omezováním zaměstnaneckých výhod. Firma hodlá rovněž zrušit až 9000 pracovních míst a zredukovat počet letadel až o 100 strojů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK