Daňoví dlužníci budou pravděpodobně platit menší penále

11.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. listopadu (ČTK) - Pokuty za špatně odvedené daně se možná brzy sníží. Počítá s tím novela zákona o správě daní a poplatků, kterou ve čtvrtek doporučil schválit sněmovní rozpočtový výbor. Informují o tom Hospodářské noviny. Za návrhem stojí poslanci sociální demokracie, kteří si podobně jako ministerstvo financí slibují, že lidé začnou víc platit daně, a ne utíkat před finančními kontrolory.

Stát si nyní účtuje sankci 0,2 procenta dlužné částky denně, což při přepočtu na roční úrokovou sazbu odpovídá 73 procentům. To je nejvíc z celé EU. Poslanecký návrh chce penále za nezaplacené daně podstatně zmírnit. Trestem by mělo být zvýšení doměřené sumy o 20 procent a namísto penále by si stát účtoval jen úrok z prodlení, uvedly HN.

Kvůli vysokým sazbám penále stát nejspíš přichází o peníze. A to i přesto, že když se poplatník k chybě sám přizná, je penále o něco nižší. "I tak řada firem raději riskuje, nepřizná se a spoléhá se na to, že finanční úřad daň nedoměří," soudí prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Některé firmy si dokonce vybírají své sídlo tak, aby kontrola hrozila co nejméně. Například podle průzkumu firmy Terinvest hrozí podnikateli na Praze 6, 7 a 8 kontrola statisticky jednou za víc než 70 let. Naopak pokud spadá pod finanční úřad Manětín na Plzeňsku, může do ní podle průzkumu přijít kontrola už jedenkrát za dva roky, uvedly HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK