Japonské akcie vystoupily na nový rekord, pomohla statistika

11.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 11. listopadu (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu se zvyšovaly a hlavní index vystoupil na novou nejvyšší hodnotu za poslední čtyři roky. Velkou podporu poskytla statistika, která ukázala, že japonská ekonomika si drží solidní tempo růstu. Vyšší je i kurz japonského jenu.

Index Nikkei 225 zpevnil o 74,18 bodu a den uzavřel se ziskem 0,53 procenta na hodnotě 14.155,06 bodu. Širší index Topix si připsal 0,67 procenta a uzavřel na 1494,56 bodu.

Japonská ekonomika ve třetím čtvrtletí vykázala růst o 0,4 procenta, což je mírné zpomalení proti předchozím třem měsícům, kdy růst činil 0,8 procenta. V přepočtu na celý rok tempo růstu dosahuje 1,7 procenta proti 3,3 procenta o čtvrtletí dříve. Růst je ale vyšší, než činily odhady analytiků.

"To, že se dynamika růstu nesnížila tak, jak se očekávalo, je jedním z důvodů, který investorům pomáhá nakupovat akcie," sdělil hlavní investiční analytik ve společnosti Yasuda Asset Management Masaki Iso. Podle něj však pomáhá i to, že dobře si vede americká ekonomika, která má na globální trh značný vliv.

Na čtyřletém maximu se ocitly také akcie makléřské firmy Daiwa Securities, kterým prospělo zvýšení nákupního doporučení od banky JPMorgan. Třídenní sérii ztrát zastavil také finanční ústav Mizuho Financial Group, který sdělil, že výsledky za prvních šest měsíců fiskálního roku budou lepší, než čeká trh.

Na devizovém trhu se dál zvyšuje kurz dolaru, a to vůči euru i jenu. Japonská měna ale prošla bouřlivým vývojem, i když nakonec se jí podařilo smazat veškeré ztráty k dolaru. Silně zapůsobila právě příznivá statistika z Japonska.

V závěru obchodování se japonský jen k dolaru prodával v kurzu 117,72 JPY, a zůstal tak prakticky na stejné úrovni jako ve čtvrtek. Před statistikou byl ale kurz jenu blízko 118,10 JPY. Vůči euru japonská měna zpevnila na 137,58 z předchozího kurzu 138,41 JPY, zatímco dolar k euru prudce posílil na 1,1686 z 1,1757 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK