Airbus A380 dokončil první dálkový let mimo Evropu

11.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SINGAPUR 11. listopadu (ČTK) - Největší dopravní letadlo světa Airbus A380 dokončilo svůj první dálkový let mimo Evropu. Stroj přistál krátce po 02:00 SEČ v Singapuru poté, co za 13 hodin urazil 13.500 kilometrů z ústředí společnosti Airbus ve francouzském městě Toulouse.

"Airbus má radost, že letoun A380 dokončil své první přistání v Singapuru, aby tak zahájil úspěšnou cestu po asijsko-pacifickém regionu," prohlásil mluvčí společnosti Anthony Phillips. Cílem cesty je přilákat nové zákazníky a představit letadlo zhruba rok před zahájením jeho komerčních dodávek.

Letoun měl původně do Singapuru dorazit již v úterý, firma však let odložila kvůli výměně dvou ze čtyř motorů. To znamenalo pro společnost další nepříjemnost poté, co byla letos nucena odložit dodávky stroje A380 některým asijským aerolinkám.

Sedm leteckých přepravců z asijsko-pacifického regionu si již objednalo celkem 49 strojů A380. Po celém světě má Airbus zakázky na 159 těchto letounů. Katalogová cena jednoho letadla činí 292 milionů dolarů (7,3 miliardy Kč), píše agentura AP.

Prvním provozovatelem letounu A380 se stane společnost Singapore Airline, která nyní Airbus za odklad dodávky deseti strojů o osm měsíců na listopad příštího roku ostře kritizuje. Prodlevy v dodávkách se nelíbí ani firmám Qantas a Malaysian Airlines, které zřejmě budou usilovat o finanční kompenzaci.

Letoun A380 byl navržen k přepravě 555 cestujících. Jeho kapacitu je však možné rozšířit až na 800 pasažérů. Airbus doufá, že mu nové letadlo pomůže v konkurenčním boji s americkým rivalem Boeing. Ten ve čtvrtek se svým letounem 777-200LR Worldliner dokončil nejdelší let bez mezipřistání v historii komerční letecké přepravy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK