Koruna k euru oslabila o pět haléřů na 29,37 Kč/EUR

11.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. listopadu (ČTK) - Česká měna k euru oslabila o pět haléřů. Kolem 11:00 stála na 29,37 Kč/EUR. Kurz koruny propadl i proti dolaru. Z otvírací hodnoty 24,95 Kč/USD dopoledne oslabil na 25,10 Kč/USD. ČTK to řekl dealer ČSOB Miroslav Tutter.

"Celý region lehce oslabuje. Myslím, že koruna se bude obchodovat v rozmezí 29,30 až 29,45 Kč/EUR," řekl Tutter.

Podle ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové by měla koruna k euru stagnovat, případně o něco posílit. "Pro korunu bude příznivá skutečnost, že v řadě zemí je svátek (Polsko či USA), a tak nebude korunu tak silně jako v minulosti ovlivňovat nálada na těchto trzích," vysvětlila.

Navíc jsou pro korunu příznivá i domácí makroekonomická data, doplnila Šichtařová. Průmyslová výroba, která se významně podílí na vzestupu ekonomiky, v září mírně zpomalila tempo růstu na 7,1 procenta. V srpnu meziročně rostla o 8,6 procenta, oznámil Český statistický úřad. Tutter nicméně uvedl, že data neměla na pohyb kurzu prakticky žádný vliv.

Radim Krejčí z Patria Online řekl, že euro poprvé za dva roky propadlo k dolaru pod 1,17 USD/EUR. "Dolar vyletěl nahoru navzdory ve čtvrtek zveřejněné zprávě o rekordním výši deficitu americké obchodní bilance za září," uvedl Krejčí.

Důvodem pokračujícího růstu dolaru k euru je podle něj především výhled dalšího růstu úroků ve Spojených státech, který kontrastuje s neochotou zvyšovat sazby v Evropě (eurozóně).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK