Saúdská Arábie se po 12 letech jednání stala členem WTO

11.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŽENEVA 11. listopadu (ČTK) - Saúdská Arábie se po zhruba 12 letech vyjednávání oficiálně stala členem Světové obchodní organizace (WTO). Členství dnes největšímu světovému vývozci ropy schválila Všeobecná rada WTO. Členem WTO je i Česká republika, po vstupu Saúdské Arábie bude mít WTO 149 členů.

O vstupu Arábie rozhodla pracovní skupina WTO, do jejíž kompetence přijímání nových členů spadá. Vzhledem k tomu, že země splnila všechny podmínky nutné k přijetí, rada jí podle očekávání žádost schválila. Předpokládá se, že země do WTO fakticky vstoupí do poloviny prosince.

O souhlasném stanovisku ve Všeobecné radě už bylo de facto předem rozhodnuto. Pokud Rijád bezodkladně dokončí také formality vstupu, může se Saúdská Arábie jako plnoprávný člen WTO zúčastnit i klíčové schůzky o liberalizaci světového obchodu. Ta začne už v polovině prosince v Hongkongu.

Saúdská Arábie má značné zásoby ropy, z čehož těží i její ekonomika. Ta ale byla okolnímu světu téměř uzavřena a prakticky nad všemi projekty dohlížela vláda. To by se ale nyní mělo změnit a ekonomika Saúdské Arábie by se měla otevírat podnikům z celého světa, podotýká agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK