Převod pohledávky za Setuzou na PGRLF projedná vláda

11.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. listopadu (ČTK) - Vláda ve středu projedná převod pohledávky za potravinářskou firmou Setuza z České konsolidační agentury na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF). Novinářům to řekl ministr financí Bohuslav Sobotka s tím, že s převodem již souhlasila ministerstva financí i zemědělství. Tento krok byl původně základem řešení, podle nějž měl stát v Setuze získat většinový podíl. Protože se ale neuskutečnil včas, ovládla Setuzu společnost Český olej.

Tomáš Pitr, který nynějšího majoritního vlastníka Setuzy zastupuje, tvrdí, že k tomu, aby byla pohledávka v účetní ceně asi 1,7 miliardy korun převoditelná, ji musí Setuza uznat. Pro tento účel ale potřebuje vědět, jak stát s pohledávkou naloží. Podle Pitra by měla být řešením kapitalizace pohledávky, díky čemuž by stát mohl získat ve firmě vliv a Setuza by se oddlužila.

Nástupce Petra Zgarby na postu ministra zemědělství, Jan Mládek, který by se měl úřadu ujmout příští týden, označil řešení situace kolem Setuzy za jednu ze svých priorit. Hodlá hledat postup co nejvýhodnější pro stát, vzhledem ke složitosti problému ale zatím nechtěl mluvit o konkrétních variantách.

Český olej Setuzu ovládl poté, co byl ve středu PGRLF nucen převést na něj podle dříve uzavřených smluv 38,3 procenta akcií potravinářské firmy. Český olej v ní nyní drží více než 90procentní podíl.

Státu zbývá v České konsolidační agentuře pohledávka za Setuzou v účetní ceně 1,7 miliardy korun. Tu ale Setuza dříve neuznávala. Započetla si proti ní takzvanou Nemethovu pohledávku vůči státu a tvrdila, že dluh je tím vyrovnán.

Podle dřívějšího vyjádření MZe měla dnes skončit jednání mezi PGRLF a Českým olejem o možnostech společného postupu při řešení pohledávky ČKA za Setuzou. Situace se ale změnila po té, co ministr Zgarba ve čtvrtek po dohodě s premiérem Jiřím Paroubkem oznámil, že k 16. listopadu odstoupí z funkce.

Dluh Setuzy je největší z balíku pohledávek za zemědělci a potravináři, jejichž převodem z ČKA na PGRFL by se měla vláda ve středu zabývat. Podpůrný fond by měl podle návrhu odkoupit celkem 218 pohledávek za 153 dlužníky v hodnotě asi 5,3 miliardy korun. Závazky Setuzy představují asi 4,1 miliardy korun, protože původní dluh se rozrostl o sankce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK