Kdy začít spořit na důchod?

15.11.2005 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Počet účastníků penzijního připojištění každým rokem stoupá. Kdy ale začít spořit? Nebudou vložené úspory do některého z penzijních fondů postupem času znehodnoceny inflací?

V poradenském centru na našich stránkách můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení, pojištění či mezd. Tuto možnost využívá řada čtenářů a my pro vás každý týden vybíráme jeden ze zodpovězených dotazů.

Ten dnešní se týká penzijního připojištění, které si v posledních letech získává stále větší popularitu. Celkový počet účastníků penzijního připojištění se neustále zvyšuje a v současnosti si spoří na důchod zhruba každý třetí občan České republiky. Lidé si zřejmě uvědomují vážnost situace a chtějí si zajistit poklidné stáří.

Otázka:
Je mi 28 let a rodiče mi doporučují uzavřít penzijní připojištění. Není to brzo? Nebude za 32 let hodnota dnes vložených peněz tak malá, že za ně stejně ve stáří moc nekoupím, případně nemůže v tak dlouhém časovém horizontu dojít ke změnám, které mé úspory znehodnotí?

Na tento dotaz odpovídala ing. Nadja Fehimovič:

Odpověď:
Přestože se to zdá být brzo, doporučený věk na uzavření penzijního připojištění je do 30 let. V těchto případech je totiž možné naspořit částku, která už bude zajímavější a dokáže plnit svoji základní funkci, a to zajištění na stáří. Každopádně mladí lidé většinou ze začátku ukládají nižší částky, které pak postupem času navyšují. Odpověď na vaši druhou otázku není jednoznačná. Nikdo nedokáže odhadnout vývoj ekonomiky na takto dlouhou dobu. K znehodnocení peněz nedojde, pokud výnosnost penzijních fondů bude vyšší než inflace.


Pokud ještě nemáte uzavřeno penzijní připojištění, můžete tak učinit on-line v našem Prodejním centru. Jeho uzavřením si nejen zajistíte klidné stáří a získáte možnost daňových úlev, ale navíc získáte 50 % měsíčního příspěvku zpět.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY