Rozprava o údajných "tajných věznicích" CIA v Evropě

16.11.2005 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Evropský parlament projednal tvrzení o "tajných věznicích" CIA v Evropě. Eurokomisař pro spravedlnost, svobodu a bezpečnost Franco FRATTINI v rozpravě zdůraznil možnost uvalit na členské státy EU sankce, pokud by se zprávy o údajné existenci takových věznic na jejich území potvrdily.

Eurokomisař pro spravedlnost, svobodu a bezpečnost Franco FRATTINI v rozpravě zdůraznil možnost uvalit na členské státy EU sankce, pokud by se zprávy o údajné existenci takových věznic na jejich území potvrdily. Šlo by totiž o závažné porušení evropských i národních zákonů, na což poukázala i řada europoslanců.

Portugalec Carlos COELHO jménem poslaneckého klubu Evropské lidové strany-Evropských demokratů (EPP-ED) vyjádřil uspokojení nad tím, že se žádný členský stát EU či kandidátská země nepodílí na "těchto ostudných praktikách". Přes všechen soucit s oběťmi teroru je třeba postupovat v souladu se základními lidskými právy a právním státem, dodal.

Francouzska Martine ROUREOVÁ jménem klubu Strany evropských socialistů (PES) upozornila na zprávu americké organizace Human Rights Watch z roku 2002, podle níž americká vláda utajuje věznění některých podezřelých osob. Jejich připadné zadržování na území členských států EU označila za nepřijatelné.

Baronka Sarah LUDFORDOVÁ z Velké Británie jménem poslaneckého klubu liberálů (ALDE) ostře kritizovala americkou vládu. Mizení zadržených označila za součást její taktiky. Tzv. Válka proti teroru podle ní otevřela "nejčernější z černých děr".

Francouzska Hélène FLAUTREOVÁ jménem klubu Zelených (Greens/EFA) zdůraznila, že pokud by se informace o údajných věznicích potvrdily, šlo by i o porušení Úmluvy OSN proti mučení.

Italský poslanec Vittorio AGNOLETTO jménem frakce komunistů (GUE/NGL) ostře kritizoval prohlášení FRATTINIHO. "V Evropě jsou utajováni vězni a mučírny", dodal s tím, že pro tato tvrzení existují důkazy i přímo z USA. Unie se jimi podle něho ale dostatečně nezabývala.

Polák Ryszard CZARNECKI jménem nezařazených poslanců (NA) připomněl, že se záležitost týká i jeho země. Nová polská vláda sice popřela existenci údajných vězeňských zařízení, to se však netýká minulosti. Polská média podle něho existenci internačních táborů potvrdila.

Britský poslanec Claude MORAES za PES poukázal na prohlášení americké ministryně zahraničí Condoleezzy RICEOVÉ, že nařídila prošetření úniku informací, což označil za doklad jejich věrohodnosti.

Pokud by se tato tvrzení potvrdila, šlo by o hrubé porušení Smlouvy o EU, reagoval komisař FRATTINI. To by vedlo k politickým sankcím proti členským státům, které se na takových praktikách podílely. Případnými důkazy se podle něho musejí zabývat národní vyšetřovací orgány.

FRATTINI stejně jako poslanec AGNOLETTO připomněl, že Itálie vyšetřuje únos italského občana egyptského původu podezřelého z terorismu agenty CIA. Nasser Osama Mustafa Hassan, známý též jako Abu Omar, byl 17. února 2003 zavlečen do Egypta. Tam měl být tento islámský duchovní vyslýchán metodami, které jsou na Západě zakázány. Na únosu se mělo podílet 22 osob, proti 13 byl v EU vydán zatykač.

Komise podle FRATTINIHO zintensivnila kontakty s americkým Senátem a Kongresem. Osočování však podle něho není správnou reakcí. Na rozsáhlé vyšetřování včetně důkazového materiálu z členských států nemá Komise pravomoci. Jejich zvýšení by přinesla Evropská ústava, dodal.

O údajných internačních zařízeních americké tajné služby CIA a domnělém využívání leteckých základen v některých členských státech EU pro převoz osob podezřelých z terorismu informoval deník The Washington Post s odvoláním na tvrzení Human Rights Watch. Podle ní letadla s utajovanými zadrženými "opakovaně přistála" na letištích v Jordánsku, Maroku, Egyptě a Libyi, jakož i v Británii, Česku, Macedonii, Německu, Polsku, Portugalsku, Rumunsku, Řecku, Španělsku, Švýcarsku a na Kypru.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy