Akcie majitele burzy IPE první den zpevnily o 64 procent

16.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 16. listopadu (ČTK) - Akcie společnosti IntercontinentalExchange (ICE) ve středu poprvé vstoupily na burzu v New Yorku a hned v úvodu zpevnily o 50 procent. Růst kurzu ještě pokračoval a cena vystoupila na 42,50 USD, což bylo zhodnocení o 63,5 procenta. ICE je majitelem Mezinárodní burzy ropy (IPE), což je největší trh energií v Evropě.

Cena akcií ICE v rámci primární emise akcií byla stanovena na 26 dolarů, ale hned v úvodu se zvýšila na 39 dolarů. O akcie byl ale zájem už při úpisu a cenné papíry se prodaly za nejvyšší cenu v rámci indikativního pásma.

Společnost IntercontinentalExchange uvedla na trh v rámci primární emise asi 16 milionů akcií v hodnotě 416 milionů dolarů. Z toho burza sama prodala 2,5 milionu akcií, zbytek nabídli její akcionáři.

Zájem o akcie ICE odráží chuť investorů kupovat cenné papíry organizátorů burzovních seancí. V říjnu vstoupila na trh se svými akciemi i společnost CBOT Holdings, která je mateřským podnikem druhé největší burzy termínových kontraktů v USA. Cena této emise je proti úpisu nyní zhruba dvojnásobná.

Investoři mají v oblibě rovněž akcie provozovatele komoditní burzy Chicago Mercantile Exchange. Ty se prodávají za 380 dolarů, zatímco zhruba před třemi lety v době úpisu jedna akcie stála asi 40 dolarů.

Někteří analytici tvrdí, že nákup akcií provozovatelů burz se stal módní záležitostí, a proto je třeba mít se na pozoru. "Pokud nákup trochu poleví, tak už možná nebude dost sil udržet tuto emisi v růstu," řekl prezident společnosti IPOFinancial.com David Menlow.

Společnost IntercontinentalExchange sídlí v Atlantě a vznikla v roce 2000. Tehdy založila internetovou platformu k obchodování s elektřinou a plynem v USA, nyní ale spoléhá především na růst obchodování s energiemi a na rostoucí oblibu o tyto transakce u investorů i zajišťovacích fondů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK