Senátní výbor schválil Bena Bernankeho do čela Fedu

16.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 16. listopadu (ČTK) - Bankovní výbor amerického Senátu schválil nominaci Bena Bernankeho do čela Federálního rezervního systému (Fed) Spojených států. Ten v USA plní roli centrální banky a Bernanke ve funkci nahradí dosavadního předsedu Alana Greenspana. Informovala o tom agentura AP.

Role šéfa Fedu je považována za druhou nejvlivnější funkci ve Spojených státech, hned za prezidentem. Výbor tak Bernankeho zatím jen doporučil ke schválení v Senátu, což bude nezbytný krok na cestě k úplnému schválení do funkce.

Bernankeho nominoval do čela Fedu prezident George Bush a obecně se očekává, že Kongres ho bez problémů potvrdí. Bernanke v úterý před členy senátního výboru hovořil o svých plánech, pokud by se novým šéfem Fedu skutečně stal. Doba hlasování ale prozatím nebyla stanovena.

Bernanke je považován za jednoho z nejváženějších odborníků na ekonomiku a nyní je šéfem týmu ekonomických poradců prezidenta Bushe. Bankovní výbor jeho nominaci potvrdil s výjimkou jediného hlasu. Proti byl senátor Jim Bunning, který se obává, že Bernanke bude příliš ve vleku Greenspana a nebude nezávislý.

Jednapadesátiletý Bernanke býval profesorem na Princetonské univerzitě a členem rady guvernérů Fedu. Pokud bude jeho nominace potvrzena, stane se předsedou Fedu zřejmě od února příštího roku. Greenspanovi definitivně skončí mandát 31. ledna 2006 po více než 18 letech ve funkci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK