Problémy v Sony BMG se hromadí, firma stahuje kontroverzní CD

17.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BARCELONA/BOSTON 17. listopadu (ČTK) - Problémy kolem protikopírovacího programu, kterým nahrávací společnost Sony BMG osadila některá díla na kompaktních discích, budou možná větší, než se zpočátku zdálo. Firma uvedla, že kontroverzní disky stáhne z trhu, mezitím se na ni však snesla kritika kvůli tomu, že neumí protikopírovací program ani bezpečně odstranit.

Sony BMG, ve snaze zabránit ilegálnímu kopírování hudby ze svých nosičů, osazovala některé kompaktní disky programem XCP. Ten se po vložení do počítače spustí a nainstaluje software, který omezí počet pokusů o vytvoření kopií. Způsobí ale také to, že přenos skladeb do přenosných zařízení typu iPod a dalších bude obtížný a někdy dokonce nemožný.

Sony BMG použila software XCP u 49 titulů, které byly na trhu vydány v počtu asi 4,7 milionu výlisků. Z toho už se prodalo asi 2,1 milionu kusů. "Sdílíme obavy spotřebitelů, pokud jde o nosiče s ochranným programem XCP," píše se v tiskové zprávě firmy. Ta je připravena neprodané nosiče stáhnout z trhu. Lidem, kteří už mají CD s kontroverzním programem doma, nabídne výměnu. Podmínky této výměny chce oznámit v nejbližší době.

Problém tkví v tom, že program XCP je vytvořen tak, že umožní nepřátelským souborům schovat se v počítači, takže majitel nemusí poznat, že jeho počítač je ohrožen či napaden virem. Odbornici na počítačovou bezpečnost dokonce program zařadili mezi spyware, jak se označuje špionážní software, jehož cílem je sledovat, co se na počítači děje, respektive co na něm dělá jeho majitel.

Problémy začaly eskalovat už minulý týden, kdy byl zaznamenám první virus, který se do počítače dostal právě kvůli softwaru XCP společnosti Sony BMG. Software XCP je totiž tak špatně vytvořený, že nechává tvůrcům nebezpečných virů otevřenou cestu do počítače, který pak může být zneužit k rozesílání spamů, anebo jako zbraň k zahájení frontálního útoku na další počítače. Majitel počítače si toho ani nevšimne.

Sony BMG vydala opravný program, který je možné si stáhnout z jejích webových stránek. Program ale paradoxně celý problém ještě zhoršuje a vystaví počítač uživatele ještě většímu nebezpečí, než jaké představuje původní software XCP. "Z bezpečnostního hlediska to je překvapivě velmi špatně vytvořený program," sdělil profesor Princetonské univerzity Ed Felten, který se zabývá bezpečnostními prvky počítačů.

Pokud si někdo bude chtít z webu Sony BMG stáhnout program, který software XCP deaktivuje, musí nejprve vyplnit on-line požadavek. Až ho odešle, spustí se automatická instalace, jejímž úkolem je počítač připravit k aktivaci opravného softwaru. V tom okamžiku je tedy počítač de facto otevřen pro stažení a instalaci kódu z internetu. Problém je ale v tom, že program ani nepožaduje ověření autenticity.

"Důsledky tohoto postupu mohou být katastrofální. Vlastně tím dovolíte, že každá webová stránka, kterou navštívíte, může do vašeho počítače stáhnout, nainstalovat a spustit kód, jaký zrovna bude chtít. Z každé stránky bude možné zmocnit se vašeho počítače a dělat s ním cokoliv. Nevím, co by ještě mohlo být pro počítače nebezpečnější," varoval Felten.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK