Japonské akcie uzavřely na více než čtyřletém maximu

17.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 17. listopadu (ČTK) - Japonské akcie uzavřely čtvrteční obchodování na více než čtyřletém maximu díky silné poptávce po exportérech i firmách zaměřených na domácí trh. Hlavní index Nikkei stoupl o 1,7 procenta na 14.411,79 bodu, což představuje nejvyšší konečnou hodnotu od května 2001.

Největší japonská automobilka Toyota Motor posílila o 2,6 procenta na pětileté závěrečné maximum díky slabšímu jenu. Ropné společnosti těžily z růstu cen ropy po překvapivému poklesu zásob ve Spojených státech.

Nárůst zaznamenaly rovněž technologické tituly. Největší světový výrobce zařízení pro testování čipů Advantest posílil o 1,5 procenta a elektronický konglomerát Toshiba stoupl o 2,5 procenta, píše agentura Reuters.

Na devizovém trhu dolar sestoupil z téměř dvouletého maxima vůči jenu kvůli spekulacím o revalvaci čínského jüanu, která by podpořila i další asijské měny. V závěru tokijského obchodování dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 118,90 JPY. Vůči euru zůstal dolar bez větších změn na 1,1675 USD, tedy v blízkosti dvouletého maxima 1,1640 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK