EK: EU příští rok zrychlí růst na 2,1 pct z letošních 1,5 pct

17.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 17. listopadu (zpravodaj ČTK) - Ekonomiku Evropské unie čeká postupné oživení. Zatímco letos by měl růst dosáhnout 1,5 procenta, v příštím roce zrychlí na 2,1 procenta a v roce 2007 na 2,4 procenta. V podzimním ekonomickém výhledu to odhadla Evropská komise. Hospodářství i nadále potáhnou především nové členské země, zatímco eurozóna poroste pomaleji. Počet lidí bez práce by se měl v EU do roku 2007 snížit o šest milionů.

"Po znepokojujícím prvním pololetí letošního roku má EU i eurozóna dobré vyhlídky i vzhledem k příznivým očekáváním ve světové ekonomice," uvedl komisař pro ekonomiku Joaquín Almunia. Rostoucí důvěra v ekonomiku a trvale klesající nezaměstnanost by něj měly povzbudit spotřebu i investice.

Inflace by měla letos v EU i eurozóně dosáhnout 2,3 procenta a v příštím roce jen nepatrně poklesnout na 2,2 procenta. Za růstem cen však stojí převážně vysoké ceny ropy, které se nepřelévají do ostatních částí ekonomiky ani nevedou k vyšším mzdovým požadavkům, zdůraznila komise.

Míra nezaměstnanosti by měla letos v unii činit devět procent. V příštím roku pak podle komise klesne na 8,7 procenta a o rok později na 8,1 procenta. Z očekávaných šesti milionů nových pracovních míst má přibýt 4,5 milionu ve 12 zemích eurozóny.

Investice v EU těží z příznivých podmínek na finančních trzích a z dobrých zisků společností. V příštích dvou letech by proto jejich růst měl podle EK překročit tři procenta.

Eurozóna letos zaznamená jen slabý růst o 1,3 procenta. Důvodem jsou především špatné výsledky Itálie a Německa. Největší unijní ekonomika letos přidá jen 0,8 procenta, Itálie balancuje těsně nad hranicí stagnace. V příštích dvou letech by měly ekonomiky států platících eurem mírně zrychlit až na 2,1 procenta. Hospodářský růst Německa by měl v příštím roce stoupnout na 1,2 procenta a v roce 2007 na 1,6 procenta.

Hospodářský růst v Evropské unii tak i nadále potáhne především desítka nových členských států. Pobaltské státy by měly pokračovat v prudkém růstu o šest či sedm procent ročně. Státům střední Evropy EK většinou předpovídá růst HDP přes čtyři procenta ročně, Slovensko by se mělo postupně dostat až přes šest procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK