EK: ČR v dalších letech zpomalí růst, Slovensko naopak zrychlí

17.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 17. listopadu (zpravodaj ČTK) - Česká ekonomika postupně zpomalí svůj růst z letošních 4,8 procenta na 4,3 procenta v roce 2007. Naopak na Slovensku by měl růst hospodářství ve stejném období zrychlit z 5,1 procenta na 6,3 procenta. V podzimním ekonomickém výhledu to uvedla Evropská komise.

Za letošní vysoký, téměř pětiprocentní růst bude ČR podle komise vděčit především mimořádně silným exportům. Připomíná rovněž klesající tempo růstu investic a veřejných výdajů. Ty zůstanou podstatným motorem růstu i v dalších letech, ale přidá se k nim i oživující spotřeba lidí, kteří budou těžit z lepšící se situace na trhu práce.

Slovensko bude za zrychlení již tak vysokého růstu vděčit především poptávce domácností. Od příštího roku by se měly díky novým kapacitám zvyšovat i exporty.

Míra nezaměstnanosti podle unijní metodiky by se měla v ČR snížit z letošních 7,9 procenta na 7,5 procenta v příštím roce a 7,4 procenta v roce 2007. Ve srovnání se Slovenskem tam bude méně než poloviční. Na Slovensku EK očekává v dalších dvou letech mírný pokles podílu lidí bez práce ze 16,7 na 15,8 procenta.

Inflace by v ČR měla příští rok vylétnout z letošních 1,7 procenta na 2,9 procenta, a to především kvůli cenám ropy. V dalším roce by měla opět mírně klesnout. Komise upozorňuje, že vývoj cen bude především závislý na tom, zda a jak se vyšší ceny ropy promítnou v mzdových požadavcích. Na Slovensku by se měl růst cen příští rok vyšplhat na 3,6 procenta z letošních necelých tří procent.

Deficit veřejných rozpočtů ČR by letos podle komise měl dosáhnout 3,2 procenta HDP a v příštím roce vzrůst na 3,7 procenta. Pro rok 2007 činí předpověď 3,3 procenta. Slovenské schodky by se měly postupně zlepšovat z letošních 4,1 procenta na tři procenta v roce 2006 a na 2,5 procenta o rok později.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK