Bérová: Jednání o správě internetu skončilo v Tunisu kompromisem

17.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA/TUNIS 17. listopadu (ČTK) - Jednání o správě internetu skončilo na světovém summitu o informační společnosti v Tunisu kompromisem. I nadále zůstane zachován současný stav, podle něhož je správa internetu v rukou technické instituce, kterou je americký ICANN. Vytvořit by se však mělo fórum pro správu internetu, jež dá prostor pro diskuzi. Z hlediska České republiky to je úspěch. Řekla to ministryně informatiky Dana Bérová, která se summitu účastní.

Zachování správy internetu v současné podobě podporovaly Spojené státy americké a některé evropské země včetně České republiky. Naopak proti byly například Indie nebo Čína, které požadovaly podřídit ICANN společnosti OSN, nebo jiné mezinárodní organizaci řízené OSN. Vytvoření diskusního fóra však i ony považují podle Bérové za krok vpřed. "I ony mají pocit, že se něco změnilo, alespoň v tom, že mezinárodní společenství uznalo, že například robustnost internetu, jeho bezpečnost a udržitelnost je potřeba diskutovat," řekla Bérová.

Kdyby se však internet začal regulovat, považovala by to Bérová za špatný vývoj. "Jakmile se jakákoliv regulace připustí, nebo dojde k omezování přístupu k obsahu, tak se toho dá z různých důvodů velmi snadno zneužít," poznamenala ministryně.

Summit diskutuje také o spamu a dalších formách počítačové kriminality. Tato problematika se ale řeší spíše na evropské úrovni. "Žádný univerzální recept na to, jak se spamu zbavit, zatím bohužel nikdo nevymyslel," podotkla Bérová.

Země se na summitu také shodly v tom, že je lepší projekty zaměřené na informační technologie financovat přímo než prostřednictvím fondů. Česká republika například podporuje rozvoj počítačové gramotnosti v keňské Nairobi, na jehož financování se již podílí i Nizozemsko. "V průběhu summitu jednáme o rozšíření projektu a získání dalších podporovatelů," řekla ministryně s tím, že věří, že se jí podporu dalších zemí podaří najít. Fond digitální solidarity nicméně existuje, finanční příspěvky zemí jsou ale dobrovolné.

Bérová považuje za velmi důležité, že o problematice informačních technologií poprvé na tak vysoké úrovni jednají všechny státy světa. Pro země s autoritativními vládami totiž informační a komunikační technologie představují určité ohrožení jejich systému. "To, že debata začala, osobně považuji za největší úspěch. Všechny státy se přihlásily k tomu, že informační a komunikační technologie jsou velmi důležité pro budoucnost," uvedla ministryně.

Summit, který začal ve středu a skončí v pátek, je doprovázen výstavou národních projektů z oblasti informační společnosti a udělením zvláštní ceny World Summit Award. Do soutěže se přihlásilo 750 projektů ze 168 zemí. Mezi 40 oceněnými jsou i dva české projekty. ČR ve středu převzala ocenění pro elektronickou zdravotní knížku IZIP a flashovou hru pro děti Krtčí výlet. "Je to důkazem toho, že v České republice vznikly zajímavé projekty, které mají šanci na celosvětové úrovni," řekla Bérová.

První části summitu v Ženevě před dvěma roky se zúčastnilo 50 hlav států a vlád, 82 ministrů a 11.000 delegátů ze 175 zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK