Bývalý mediální magnát Conrad Black byl obviněn ze zpronevěry

17.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


CHICAGO 17. listopadu (ČTK) - Bývalý mediální magnát Conrad Black byl ve Spojených státech obviněn ze zpronevěry. Prokuratura se mu snaží prokázat, že ze svého podniku Hollinger International vyvedl finanční zdroje a ošidil tak akcionáře. Informovala o tom agentura AP. Spor se vede o částku až 2,1 miliardy dolarů (asi 53 miliard Kč).

Black je rodilým Kanaďanem, mimo jiné je členem britské Sněmovny lordů a má pověst okázalého konzervativce. O Blackově obvinění informoval státní zástupce Patrick Fitzgerald. Obviněni byli v této souvislosti také další tři osoby z vedení společnosti Hollinger.

Prokuratura jednašedesátiletého Blacka obviňuje ze spáchání 11 trestných činů a klade mu za vinu, že svým jednáním ošidil nejen akcionáře v USA a v Kanadě, ale i kanadské daňové úřady. Několika transakcemi z firmy Hollinger prý se svými kolegy vyvedl více než 32 milionů dolarů.

K podobným obviněním už se v září přiznal i bývalý vydavatel listu Chicago Sun-Times David Radler. V jeho kauze šlo právě o 32 milionů dolarů, které Black se svými spojenci vyvedl z Hollingeru na jiné subjekty.

Vedle Blacka jsou obviněni účetní z Toronta John A. "Jack" Boultbee (62), dále kanadský právník a bývalý viceprezident firmy Hollinger Peter Y. Atkinson (58) a právník Mark S. Kipnis (58) z Chicaga. Ve spise je v roli obviněného jmenována rovněž kanadská firma Ravelston, jejímž prostřednictvím Black získal kontrolu nad společností Hollinger.

Obvinění, která byla proti Blackovi vznesena dnes, zahrnují i některé nové skutečnosti. Prokuratura tvrdí, že Black v roce 2000 prodal za 51,8 milionu dolarů část majetku firmy Hollinger a zisk převedl na společnost CanWestGlobal Communications. Podobně prý Black prodával i další aktiva a celková částka sporných transakcí byla vyčíslena na 2,1 miliardy dolarů.

Black a jeden z jeho kompliců je také obviněn, že zneužívali firemní zdroje k soukromým účelům. Black si tak například vzal podnikové letadlo, aby měl s manželkou jak odletět na dovolenou v jižním Pacifiku. Z podnikových peněz si koupil i dva luxusní byty a hradil nákladný večírek pro svou manželku.

Společnost Hollinger odvolala Blacka loni z funkce předsedy správní rady a interní vyšetřování zvláštního výboru tehdy došlo k závěru, že Black a další nejvyšší činitelé Hollingeru odčerpali z firmy více než 400 milionů dolarů ke svým osobním účelům. Black ale firmu později obvinil, že se ho snaží pomluvami pošpinit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK