Tržby maloobchodníků v září stouply o 4,9 procenta

18.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. listopadu (ČTK) - Tržby maloobchodníků v září meziročně vzrostly o 4,9 procenta, což bylo o 1,5 procentního bodu více než průměr za posledních 12 měsíců. Po očištění o sezónní a kalendářní vlivy vzrostly tržby meziročně reálně o 3,8 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem však lidé utráceli meziročně méně, když v srpnu tržby stouply o revidovaných 6,4 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Tržby za potraviny stouply o 5,1 procenta, za nepotravinářské zboží lidé utratili v září o 4,7 procenta více než před rokem. Meziměsíčně sezonně očištěné tržby v maloobchodě se v září téměř nezměnily. V maloobchodě včetně motoristického odvětví sezónně očištěné tržby meziměsíčně stagnovaly, sezónně neočištěné tržby meziročně reálně vzrostly o 3,8 procenta, uvedl ČSÚ.

V nespecializovaných prodejnách se tržby zvýšily o 5,9 procenta, přičemž více v prodejnách s převahou nepotravinářského zboží (o 8,6 procenta) než v prodejnách s převahou potravin (5,2 procenta). "Vývoj v obou sortimentních skupinách určují především obchodní řetězce, které vykázaly růst tržeb o 9,4 procenta a ovlivnily tak celkový index tržeb maloobchodu téměř z jedné třetiny," uvedl ČSÚ.

Ve specializovaných prodejnách s nepotravinářským zbožím se zvedly tržby za knihy, časopisy, kancelářské a sportovní potřeby, hudebniny, výpočetní techniku a paliva. Lidé celkově v těchto obchodem utratili o pět procent více než loni v září, vyplývá z údajů ČSÚ. Tržby za drogistické, farmaceutické a kosmetické zboží vzrostly o 4,4 procenta, za elektroniku, železářské zboží, nábytek a další zboží pro domácnost o 3,4 procenta.

Prodejci textilu a obuvi zaznamenali růst tržeb pouze o 1,4 procenta, co je nejméně od listopadu v roce 2003.

K 1,5 procentnímu nárůstu tržeb v motoristickém odvětví přispěly především peníze za prodej a opravy vozidel (nárůst o 2,4 procenta) a za pohonné hmoty (o 0,2 procenta).

V běžných cenách dosáhl růst prodeje pohonných hmot 21,3 procenta, uvedl ČSÚ. "Mimořádný meziměsíční růst cen pohonných hmot dopadl silněji na majitele vozů s benzínovým pohonem, neboť cena benzinu se v září ve srovnání se srpnem zvýšila v průměru o 6,9 procentního bodu více než cena motorové nafty, která vzrostla o pět procent," uvedl statistický úřad.

V Evropské unii vzrostly v září podle údajů Eurostatu sezonně očištěné tržby v maloobchodě meziměsíčně o 0,1 procenta, meziročně po očištění o pracovní dny vzrostly o 1,4 procenta.

Z členských států, u kterých byla data dostupná, meziročně vzrostly tržby v Lotyšsku o 21,4 procenta, v Litvě o 17,7 procenta, na Slovensku o 12,9 procenta, v Dánsku o 9,1 procenta, ve Švédsku o 6,4 procenta, ve Finsku o 5,7 procenta, ve Slovinsku o 3,9 procenta, ve Francii o 2,6 procenta, ve Španělsku o 1,9 procenta, v Lucembursku a Portugalsku o 1,2 procenta, v Polsku o jedno procento a ve Spojeném království o 0,8 procento. Naopak nižší tržby zaznamenal Eurostat v Belgii (o 1,5 procento) a v Německu (o 1,4 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK