Akcie na pražské burze vesměs mírně rostly, trh je klidný

18.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. listopadu (ČTK) - Téměř všechny nejobchodovanější akcie pražské burzy dopoledne mírně rostly. Obchodování je velice klidné, řada investorů má dovolenou. Největší růst zaznamenala CME a ČEZ, pokles vykázala z hlavních titulů jen Zentiva. Hlavní index PX 50 po 11:30 získal 0,96 procenta na 1392,9 bodu a užší index PX-D přidal 1,07 procenta na 3494,4 bodu, uvedla burza.

"Pražská burza se dnes po dni volna připojila k rozjetému evropskému rychlíku, a tak s výjimkou Zentivy všechny tituly rostou. Za jejich růstem však nestojí velké objemy obchodů," uvedl Roman Koděra z Patria Direct. Hráči na trhu v úvodu spekulovali na vyšší růst, avšak prodejci ze zahraničí jej později snížily, doplnil Tomáš Karban z Wood and Company.

Největšího růstu dosáhly akcie CME, které vzrostly o téměř tři procenta na 1275 korun. Tento posun souvisí podle Karbana se silným růstem ceny těchto akcií v USA. Elektrárenská společnost ČEZ přidala 1,8 procenta na 671 Kč.

Stranou růstu zůstaly pouze akcie Zentivy, kde je stále patrný zájem prodejců uskutečnit zisky pod hranicí 1100 Kč, upozornil Koděra. Akcie farmaceutické firmy ztratily 0,4 procenta na 1082 korun.

"Hodně investorů je dnes po čtvrtečním svátečním dnu mimo práci, takže větší aktivitu na trhu nečekám ani odpoledne," odhadl další vývoj Karban.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK