Swiss Re koupí pojišťovací divizi GE za 6,8 miliardy dolarů

18.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


CURYCH 18. listopadu (ČTK) - Druhá největší zajišťovna na světě Swiss Re koupí za 6,8 miliardy dolarů pojišťovací divizi firmy General Electric. Švýcarská společnost chce získáním GE Insurance Solutions podpořit svůj růst a rozšířit aktivity, uvádí se v dnešním prohlášení. GE Insurance Solutions je pátou největší zajišťovnou na světě.

Akvizice podléhá schválení antimonopolních orgánů. Dokončena by mohla být do poloviny příštího roku. Dohoda nezahrnuje část divize, která poskytuje životní a zdravotní pojištění v USA.

Swiss Re chce kvůli akvizici emitovat nové akcie ve výši 7,5 miliardy USD. GE by po uzavření dohody měla vlastnit ve švýcarské zajišťovně podíl deset procent.

Příjmy z pojistného GE Insurance Solutions v loňském roce činily 6,2 miliardy dolarů. Celkové jmění bez divize životního a zdravotního pojištění na konci června činilo 41,5 miliardy dolarů.

Analytici uvádějí, že na investory akvizice zřejmě příliš nezapůsobí. Důvodem jsou obavy, že úspory vzniklé spojením budou pouze omezené a sloučení společností obtížné, napsaly agentury Reuters a AP.

Swiss Re se v roce 2003 po dvou letech ztrát vrátila pod vedením Johna Coombera k zisku. Manažer však ve firmě končí a v příštím roce ho nahradí Jacques Aigrian. V loňském roce čistý zisk zajišťovny stoupl o 45 procent na 2,5 miliardy švýcarských franků, tedy 1,6 miliardy eur. Swiss Re byla zisková přes četné a silné hurikány díky výrazným příjmům z investic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK