Rozpočet a smlouva o dílo

25.11.2005 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Samostatnou a značně rozsáhlou problematikou je použití stavebního rozpočtu při uzavírání smlouvy o dílo. Zjednodušeně lze říci, že v této smlouvě musí být především přesně specifikován předmět smlouvy.

Je-li k dispozici kvalitní a přesná projektová dokumentace, lze ji použít jako přílohu smlouvy a poté prostě požadovat dodání stavby přesně podle dokumentace za dohodnutou cenu. Stavebníka pak nemusí zajímat, zda dodavatel nevynechal v rozpočtu některou položku nebo že v něm byly chybně uvedené výměry - jde o problém dodavatele.

 Další možností je použití samotného rozpočtu jako přílohy smlouvy. V takovém případě je vhodné zkontrolovat například ve spolupráci s budoucím stavebním dozorem úplnost rozpočtu a jeho věrohodnost. Obě metody lze také kombinovat: jako základní předmět smlouvy použít projektovou dokumentaci a z nabídkového rozpočtu použít specifikace jednotlivých položek pro stanovení ceny a kvality jednotlivých částí díla. Mezi rozpočtové položky, kterým je nutné věnovat zvýšenou pozornost, patří zejména povrchové úpravy (omítky, obklady, dlažby, podlahy), výplně otvorů (okna a dveře - materiál, kvalita zasklení, druh kování) a zařizovací předměty (zejména vybavení WC a koupelen). U těchto položek dochází v průběhu stavby k nejčastějším změnám na přání stavebníka, a proto je nutné přesně vědět, co bylo dojednáno ve smlouvě a co případně opravňuje dodavatele k navýšení ceny. Nezbytné je v této souvislosti členění takovýchto rozpočtových položek na dodávku materiálu a na cenu za práci, například u dlažby se cena za pokládku příliš měnit nebude, zatímco cena materiálu může dosáhnout až několikanásobku původních rozpočtových cen.

Součástí rozpočtů bývají také pro běžného stavebníka zcela nesrozumitelné položky jako vedlejší rozpočtové náklady, náklady na zařízení staveniště, náklady na ztíženou dopravu a další. Takovéto položky si necháme vždy dostatečně vysvětlit a poté se smíříme s tím, že je skutečně zaplatíme. Je dobré si také zjistit, jak se bude měnit jejich hodnota, pokud se v průběhu výstavby změní cena jednotlivých částí díla (tedy zda se námi vybraná dražší dlažba promítne i do těchto nákladů.

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ