Trichet: ECB je připravena začít se zvyšováním sazeb

18.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


FRANKFURT 18. listopadu (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) je připravena začít se zpřísňováním měnové politiky a poprvé po pěti letech sáhnout ke zvýšení základních úrokových sazeb. Na bankovní konferenci ve Frankfurtu to řekl prezident ECB Jean-Claude Trichet, a poslal tak jasný signál finančním trhům po celém světě, které o tomto kroku spekulují už delší dobu.

Analytici předpokládají, že první zvýšení sazeb přijde už na nejbližší schůzce rady ECB, která se bude konat 1. prosince. Až doposud předpovídali, že ECB zahájí cyklus zvyšování sazeb až na jaře, respektive v prvním pololetí příštího roku. I když ECB nyní sáhne ke zvýšení sazeb, základní úrok zůstane nadále na relativně nízké úrovni těsně nad dvěma procenty.

"Rada ECB je připravena rozhodnout o posunu úrokových sazeb a mírně rozšířit současnou úroveň intervenčních sazeb, aby vzala v úvahu riziko ohrožení cenové stability, které jsme zaznamenali," řekl nezvykle jasně Trichet. "Odstraníme část podpory, která je v nynější měnové politice obsažena," doplnil.

Trichet ale uvedl, že měnová politika zůstane i po plánovaném zásahu ECB podpůrná, což je podle analytiků signál, že není možné počítat s výraznějším zvýšením. Trichet řekl, že hlavním cílem je vypořádat se s rizikem dalšího růstu inflace. Trichetův komentář ukončil týdny intenzivních spekulací, v jejichž rámci se finanční trhy snažily odhadnout načasování tohoto kroku.

Reakce na slova šéfa ECB byla téměř okamžitá. Euro se vydalo prudce vzhůru a dolar se musel vzdát části zisků, které nabral v minulých dnech. Na nejnižší úrovni za více než sedm měsíců se ale také ocitl termínový kontrakt na úrokové sazby Euribor, který tak odráží zvýšení sazeb o 25 bazických bodů na 2,25 procenta. Teď je základní úrok v eurozóně na historickém minimu dvou procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK