EP odsuzuje výhrůžky íránského prezidenta vůči Izraeli

21.11.2005 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Evropský parlament odsoudil výroky íránského prezidenta o Izraeli a rozhodně odmítl výzvy ke zničení tohoto státu. Europoslanci íránského prezidenta Mahmúda Ahmadi-Nedžada vyzvali, aby své válečnické výroky bezvýhradně odvolal.

Ahmadi-Nedžad 26. října 2005 s odvoláním na někdejšího íránského revolučního vůdce Ajatoláha Chomejního prohlásil, že Izrael musí být "vymazán z mapy". Mezinárodní společenství vzápětí rozhodně odmítlo všechny výzvy k násilí a zničení jakéhokoli státu.

Íránskou vládu Parlament v usnesení vyzval, aby plnila mezinárodní závazky stanovené v článku 2 Charty OSN. Teherán se má podle poslanců vyvarovat hrozeb či použití násilí vůči územní integritě nebo politické nezávislosti jakéhokoli státu a všech dalších kroků, které jsou v rozporu s cíli OSN. Poslanci zároveň Írán vyzvali k uznání Státu Izrael a jeho práva na bezpečnou existenci v míru.
 
Parlament rovněž vyjádřil obavy z možných důsledků výroků tohoto druhu v oblasti, která je neustále konfrontována s projevy násilí, teroristickými útoky a požadavky fundamentalistických extrémistů. Ahmedi-Nedžadovy výroky podle poslanců vyvolávají obavy z postavení Íránu v oblasti a z jeho dalších záměrů. V této souvislosti EP vyzývá Írán, aby nepodporoval mezinárodní teroristické organizace.
 
Poslanci usnesením zároveň vyjádřili solidaritu se Státem Izrael a jeho obyvateli a ohledně izraelsko-palestinského konfliktu znovu potvrdili podporu řešení pro oba státy v rámci iniciativy OSN, EU, USA a Ruska. Parlament znovu potvrdil i závazek k právu Izraele na bezpečnou existenci v rámci mezinárodně uznaných hranic - vedle nezávislého a životaschopného palestinského státu.
 
V otázce obávaného íránského jaderného programu Parlament znovu vyzývá k diplomatickému řešení.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy